2019-03-31
對豬扒飯情有獨鍾,好中意去食主打豬扒既餐廳,係我既豬扒餐廳list內久久有一間都未去完成,就係「炊豕店」。係銅鑼灣一直人氣高企,經常大排長龍,原來係中環都開左分店!餐廳內外店舖唔算太大,座位二十個左右,幸好早過晚飯時間前來唔洗等位,食緊果陣岀面已經排緊隊等位!設計有點舊香港餐廳既風格,但用色以木色為主,又有點日式/台式風格,配色令人覺得放鬆舒服。食物選擇主打係炸豬扒飯,有肉燥汁、咖哩汁及蒽油可選,仲有豬軟骨、梅菜扣肉、叉燒蛋角等等,一間港式台式混合既餐廳。麻辣炸魚蛋 $20(5粒)一上枱已經好看麻辣味,屬於生炸冇沾炸粉,麻辣醬好香但唔算好辣,相信食唔到辣既朋友都食到,味道正常唔算有驚喜。秘製豬扒飯(肉燥汁) $56加左厚午餐肉(+$10),少飯仲可以減$1,豬扒會斬埋件上,總共有四塊。上枱時仲見到有少少炸油係炸皮上微微顫抖,炸皮十分酥脆,唔油溢,而豬扒食落無豬腥味,帶少少肥膏,肉質不嚡不韌,先係鹹香,後勁有少少甜,肉燥汁份量唔算多,但勝在唔會過膩同冇搶主角豬扒風頭,可惜一點係炸粉略嫌厚左少少。至於加配既厚午餐肉果然十分厚切,同樣有炸過,質素正常。蒽油豬扒飯 $60加左太陽蛋($8),呢
餐廳內外
食物選擇
麻辣炸魚蛋 $20(5粒)
秘製豬扒飯(肉燥汁) $56
蒽油豬扒飯 $60
加左太陽蛋($8),呢碗賣相十分吸引!蒽油份量好多,絕對夠撈成碗飯有餘,加配既太陽蛋煎得好靚,燶邊得黎蛋黃夠生,絕對加分。除左蒽油,本身都有少少醬油汁係底,唔洗怕乾,呢份豬扒比前一份岀色,炸粉冇咁厚,肉質更嫩一點。蒽油冇我地平時食既咁油膩,比較乾爽啲,但我可能食慣港式燒味所配既蒽油,就會覺得呢個淡味左啲。
整體黎講,以中環區用五十幾蚊食到一碗港式台式混為一體既豬扒飯,價錢算合理,希望再開分店會係九龍區開,會更方便。