2023-01-14
以前去開都係任食嘅binno,但係按人頭計嘅任食火鍋…食物質素通常一般都唔會太好😌 所以都係決定去試下天后呢一間港式懷舊風火鍋店,叫一啲自己鍾意食嘅嘢🤤 估唔到除開計每個人,其實人均都係$3XX😈Menu:《湯底》兩個人打邊爐,當然係一人揀一個湯底,雙拼先開心naaa☺️ 我地就揀咗《香茜茜皮蛋湯》+ 《玫瑰花花藥膳湯》,雙拼只需要加$20 jaaa✌🏻《熟食》1️⃣ 黃金鮮魷($98)係等湯底滾嘅時候…當然要食住啲小食~ 首先包裹喺粉漿入面嘅鮮魷口感有嚼勁,香脆嘅粉漿與Q彈嘅魷魚,口感上有極大嘅對比🫢 沾上微鹹味嘅鹹蛋黃醬之後,更令人一食就停唔到口😛《火鍋配料》2️⃣ 頂級安格斯牛肩脊($268/例牌)估唔到「例牌」嘅份量已經有咁~大碟,兩個人絕對夠食😍 建議只係淥30-45秒左右,中途就得要返下,令牛肉兩面均勻受熱,帶有少許半生熟嘅口感就最嫩滑🤤3️⃣ 手打五寶丸($98/ 10粒)叫得做「五寶丸」當然係有五款naaa,分別係豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸 & 蝦丸🖐🏻 果然手打同用機器打出黎嘅口感係差好遠!而且所用嘅牛肉質素有翻咁上下牛丸牛味先會如~此香濃😳 而另外嗰4款都唔差架,墨魚丸、蝦丸都
Menu:
《湯底》
《熟食》
1️⃣ 黃金鮮魷($98)
《火鍋配料》
2️⃣ 頂級安格斯牛肩脊($268/例牌)
3️⃣ 手打五寶丸($98/ 10粒)
叫得做「五寶丸」當然係有五款naaa,分別係豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸 & 蝦丸🖐🏻 果然手打同用機器打出黎嘅口感係差好遠!而且所用嘅牛肉質素有翻咁上下牛丸牛味先會如~此香濃😳 而另外嗰4款都唔差架,墨魚丸、蝦丸都分別有加入墨魚粒粒& 蝦粒去增加咀嚼時嘅口感🙌🏻
4️⃣醉雞件($118/半隻)
估唔到半隻醉雞嘅份量都有咁多,真係佛心火鍋店🤣 未落鍋煮之前已經聞到有淡淡嘅酒香,唔會過於刺鼻😌 淥熟後醉雞肉質軟嫩而有彈性,無淥至過熟而乾硬~ 保留到肉汁之餘,並將酒香更融合於雞肉之中👍🏻👍🏻
普通油炸響鈴成日食就無咩特別,所以見到呢間有紫菜炸響鈴(?) 之前完全無聽過,超想試! 估唔到響鈴中間加咗一層鹹鹹地嘅紫菜會好食咗咁多😻
呢一間更加提供自家製醬料,有超多款俾你選擇,可以揀鍾意嗰幾款去混醬😆