2019-07-31
假期出去尖沙咀行街,夜晚肚餓就同屋企人喺附近食飯,見到一間有得食港式🇭🇰燒味又有得食越南🇻🇳野嘅餐廳,見幾特別,所以試下。之前唔太留意到有呢間餐廳,我估應該係新開?🤔·餐牌上嘅選擇都幾多,有選擇困難症嘅我哋都用咗d時間先揀到!😂·🔸 內河生牛肉湯河粉($68)食越南野又點少得生牛河🐂🍜呢,牛肉厚薄適中,透過熱湯將生牛肉浸熟,有效保存到牛肉嘅口感,唔會過老。河粉就好索湯,吸晒湯底嘅味道,而且河粉唔會好碎,好味!👍🏻·🔸 明爐燒鵝飯($68)我自問係無肉不歡,雞🐔、鴨🦆、鵝全部都啱食,喺屋企成日都會煮雞煮鴨,但鵝就真係少煮。如果煮的話,多數都係炆,所以想食燒鵝的話,都會出街食,今次都叫咗燒鵝,食個碟頭飯!燒鵝皮脆肉嫩,多肉汁,唔洗點醬都夠好味!😍·🔸 咖喱雞鍋($78)屋企人話想試下有咖喱嘅菜式,有雞、牛、海鮮可以揀,我哋揀咗雞。估唔到都幾大鍋,第一眼見到d咖喱咁紅,以為會好辣🌶,原來只係微辣,香辣味好惹味,雞肉夠軟腍,餸飯一流!🤤·🔸 脆皮三層燒腩仔($58)燒腩仔最緊要個皮夠脆夠香,呢間餐廳做到了,細細舊方便食用,食多兩舊都唔怕多!🙈·餐廳入面幾光猛,座位距離適中,唔會太接近隔離枱,野
🔸 內河生牛肉湯河粉($68)
🔸 明爐燒鵝飯($68)
🔸 咖喱雞鍋($78)
🔸 脆皮三層燒腩仔($58)
餐廳入面幾光猛,座位距離適中,唔會太接近隔離枱,野食方面都好唔錯,港式、越式都handle到,值得試下!👌🏻