2020-11-02
位於PMQ 附近,近期大熱嘅拉麵店!主打鯛魚湯拉麵,有清湯,白湯,同沾麵三款,每日12點營業,賣完150碗就閂門,可想幾咁巴閉😎老實說,佢係我第一碗係香港會飲哂成碗湯嘅拉麵😍($138)湯清澈見底,以為會淡而無味,點知一飲勁有魚鮮味又唔會有魚腥味,個一刻,我就知道,唔飲哂碗湯,係對師傅唔尊重!😤清湯配以鯛魚唐揚,同叉燒,另外魚肉會少少燒過(放心唔會有骨),再加上洋蔥碎,譜奏出一碗富靈魂嘅拉麵🍜✨($138)鯛魚湯再加入忌廉打成白湯起哂泡,湯會比清湯濃郁但亦唔會蓋過魚嘅鮮味,加上橙紅色嘅柚子末,令湯嘅層次再增🤗。外加($15),的確有煙薰味十分惹味。.總括來說,清湯同白湯各有千秋,以差唔多百五蚊一碗拉麵黎講價錢略貴,但絕對對得住價錢!以香港黎講呢間鯛魚湯拉麵絕對係別樹一幟👍🏻.另外店員服務都值得一讚,由於座位有限,加上未開門已經會有人輪侯😶,如果第一輪入唔到基本上要等人食完先入到上,大熱天時排緊嘅事候,店員竟然會走過黎派風扇仔俾你😳之後等多陣再有冰水😀,咁體貼輪侯人士,難怪等幾耐都等👍🏻(溫提餐廳唔收現金只收八達通,信用卡等,記得增好值先來啊😏)
老實說,佢係我第一碗係香港會飲哂成碗湯嘅拉麵😍[鯛清湯]($138)湯清澈見底,以為會淡而無味,點知一飲勁有魚鮮味又唔會有魚腥味,個一刻,我就知道,唔飲哂碗湯,係對師傅唔尊重!😤清湯配以鯛魚唐揚,同叉燒,另外魚肉會少少燒過(放心唔會有骨),再加上洋蔥碎,譜奏出一碗富靈魂嘅拉麵🍜✨
[鯛白湯]($138)鯛魚湯再加入忌廉打成白湯起哂泡,湯會比清湯濃郁但亦唔會蓋過魚嘅鮮味,加上橙紅色嘅柚子末,令湯嘅層次再增🤗。外加[櫻木煙薰糖芯蛋]($15),的確有煙薰味十分惹味。