2024-11-19
今日去左灣仔酒店入面嘅「湘舍壹號」,係香港少見嘅湘菜,試左佢哋嘅商務午市套餐,兩個人都只係$350左右,就食到一級商務食府嘅質素,非常之抵食。套餐開頭係燒椒皮蛋,呢個前菜辣得嚟又唔會過火,再加埋皮蛋嘅超濃郁口感,真係開胃醒神。接住落嚟嘅湯品係筒子骨燉湖藕,湯底清甜,筒子骨煲到好入味,湖藕亦夠淋,飲完感覺暖笠笠。主菜十八秒牛肉係呢餐嘅亮點,牛肉切得細細塊,同辣椒芫荽一齊炒,香味四溢,牛肉嫩滑,辣味啱啱好,食落真係好滿足。小菜砂鍋虎皮豆腐浸喺金湯入面,豆腐外皮煎得微焦,內裡嫩滑,吸晒金湯嘅味道,令人一試難忘。蔬菜係蒜蓉炒唐生菜,簡單但唔失水準,蒜香同唐生菜嘅清甜夾埋一齊,非常醒胃。主食青稞餅係另一個驚喜,呢個夾住甜甜地糯米嘅包,口感豐富,甜糯米同餅皮嘅微脆交錯,夠晒特別。最後嘅甜品係雪耳紅棗糖水,甜度適中,雪耳同紅棗都煲得淋,為整個餐點畫上完美句號。