2020-04-15 109 瀏覽
經過一段時間嘅Home Office之後,今日終於正式從回辦公室。為咗午餐抖下氣,同埋食我哋好掛住嘅日本菜,我哋就揀咗去灣仔合和中心對面QRE Plaza嘅Misu Seafood Cuisine,食返個日式午餐!午市套餐除咗主菜外,仲有野菜沙律、日式蒸蛋、是日餐湯同時令水果。野菜沙律一開始食嗰野菜沙律開開胃,沙律菜同青瓜絲都非常新鮮,加埋蟹籽同芝麻醬,正!日式蒸蛋 + 是日餐湯日式蒸蛋,蒸到啱啱好,入口嫩滑,而且蛋味香濃,仲有淡淡嘅香菇味。是日餐湯係野菜麵豉湯,湯頭清甜,有陣陣嘅野菜鮮味,好健康。M佬之選:日式鹽燒鯖魚大男人M佬Lunch唔食飯會囉囉攣,所以佢揀咗日式鹽燒鯖魚配飯。鹽燒鯖魚燒到啱啱好,再埋埋蘿蔔蓉柚子豉油,大大提升鯖魚嘅鮮味,又鮮甜又惹味。A姐之選:日式豬軟骨立魚湯烏冬呢個日式豬軟骨烏冬份量一啲都唔少,豬軟骨腍得嚟又唔無晒口感,仲有淡淡嘅醬油味。廚子之外,仲有紫菜、野菜同野菌。值得一讚嘅係嗰立魚湯底,未食就已經聞到陣陣嘅魚香味,一飲過湯就知道佢真材實料,絕無添加味精!時令水果最後食埋時令水果,係我A姐最鍾意嘅日本哈密瓜,真係好甜呀,好滿足!(記住Like同Share畀
M佬之選:日式鹽燒鯖魚
日式鹽燒鯖魚
A姐之選:日式豬軟骨立魚湯烏冬
日式豬軟骨立魚湯烏冬
時令水果
(記住Like同Share畀朋友)

By A姐M佬 玩樂日記 aandmdiary.com
2020-04-08