2022-08-05
出出入入北帝街,成日看見1986排隊人龍,都想試下好唔好食,適逢今日去Nike Store 買sports wear,走時天文台發出黃雨驚告,看見1986唔駛排隊就行入去食個 afternoon tea la, 顺便避下兩。店內裝修簡单,但非常乾淨光猛,每張枱很清潔,木枱木凳给人有warm的感覺,非常親切,侍應妹妹服務好,快快手手,醒目👍Menu simple and straight forward, 看圖識食乜,就叫咗個個人客都叫的檬粉。🎇海防蟹膏湯檬粉$70湯底超濃,夠熱鮮甜,沒有半点MSG的存在,蟹膏味道濃烈,有肉丸,鮮蝦,扎肉,香草,蕃茄等,超多料,雖然下午茶唔想食咁多,蟹湯都差不多喝晒。雖然同是蟹膏湯檬,比較ssp的第一郡,第一郡湯底比較酸一些,令人開胃,1986勝在湯超甜,很有海鲜味,各有各好,環境和服務就1986好些。
🎇海防蟹膏湯檬粉$70