2025-01-01
最近愛上食印度菜,今晚同朋友去灣仔一間1985年開業,很受歡迎的正宗印度菜餐廳JO JO INDIAN CUISINE。呢度嘅氣氛充滿異國風情,係品嚐美食同聚會嘅好地方。Choices of Dosa (Vegetarian)南印度煎餅皮薄酥脆,捲著嘅內餡選用素食食材,如馬鈴薯、洋蔥同香料,口感豐富,香味十足,仲有兩款醬汁可以選擇。Kala Khatta $82呢款飲品由多種葡萄製成,加入咗一點黑鹽,帶有獨特嘅風味。飲品冰涼解渴,黑鹽嘅微鹹味道提升咗果香,令人感覺非常清新爽口。Ambi Panna $82呢款印度飲品以綠芒果製成,顏色淡綠,帶有解暑嘅功效。味道酸甜可口,清涼解渴。異國特色風味烤肉拼盤 $278呢個烤肉拼盤集合咗多款風味獨特嘅烤肉,包括黑椒雞肉、Tikka雞肉、Tandoori雞肉、Lamb Seekh、Tikka魚同羊扒。黑椒雞肉味道濃郁,雞肉軟滑多汁;Tikka雞肉同Tandoori雞肉同樣香氣撲鼻,外脆內嫩;Lamb Seekh肉質鮮嫩,帶有獨特嘅香料味;Tikka魚肉質鮮美,羊扒則嫩滑多汁,每一款都令人食指大動。酸辣蒜蓉炒鮮蝦 $138鮮蝦和蒜蓉同辣椒拌炒,香氣撲
Choices of Dosa (Vegetarian)
Kala Khatta $82
Ambi Panna $82
異國特色風味烤肉拼盤 $278
酸辣蒜蓉炒鮮蝦 $138
鮮蝦和蒜蓉同辣椒拌炒,香氣撲鼻,蝦肉鮮甜彈牙,搭配酸辣嘅醬汁,同配料一齊食,每啖都充滿咗豐富嘅味道同香氣,令人回味無窮。
Amritsari Kulcha $44
呢款洋蔥薯仔烤餅外皮酥脆,內裡鬆軟,洋蔥同薯仔嘅香氣混合一齊,加上芝士同香料嘅調味,充滿咗豐富嘅層次感,趁新鮮熱辣盡快食。
特別一提餐廳服務親切友善,感受到印度人的熱情。