2022-06-23
喺尖沙咀K11 Musea 嘅B2樓層Food Playground不嬲都多嘢食,最近新開左「The Pot Spot 鍋點」新派粵菜~原來呢間係由The Big Things Party 同埋斤両,以山珍海味聯創出來嘅中式fusion菜🥳 主要供應飯丶燉湯同小食~我見到好幾款都有「女士養顏恩物」花膠~立馬下單🤤🔶斤両 鮑汁花膠剌參撈飯 $148有花膠、刺參、冬菇、西蘭花🤤花膠軟腍~刺參好爽口彈牙,大冬菇夠厚肉彈口,多種口感👍🏼重點係以斤両嘅秘製鮑汁來撈飯!鮑汁濃縮咗各種海珍嘅鮮味,滋味濃郁~🔶杞淮蟲草花燉花膠 $88好足料嘅燉湯!又有我至愛嘅花膠🥰材料有花膠、杞子、淮山、蟲草花、瘦肉,可以滋肺補腎丶提高免疫力🥳入口好清潤!花膠軟腍啖啖都係骨膠原,養顏恩物。🔶 藤椒飽魚 $68滋味冷盤小食!充滿麻香嘅南非鮑魚~好有鮮味又彈牙💗底下仲有清爽嘅萵筍絲。另外,見到仲有好抵食嘅套餐選擇($128),可以喺指定嘅菜式裏面揀1飯1湯/1飯1小食。而依個Food Playground 嘅座位都好舒服~用餐環境都好唔錯。
🔶斤両 鮑汁花膠剌參撈飯 $148
🔶杞淮蟲草花燉花膠 $88