2022-01-02 980 瀏覽
第一次寫食評!個人懶冇辦法啦😅😅今次間餐廳令我覺得一定要讚下佢,除咗真係叫做美食之外而且仲好抵食🤩近近地喺屋企附近$300可以買單嘅餐廳,仲要食咁多嘢真係好化算!一次滿足3款食物🤣🤣🤣最緊要係間餐廳冇限時再加上大部份嘢食都任食,但靠呢一樣已經冇得輸啦!間餐廳位於一個比較隱世嘅位置,由山道要行少少斜路上去!未到門口就已經聞到好香嘅味道!入到去餐廳,地方就比較細少少,不過餐廳就有分兩層嘅!而且有大廳有得包房,我諗訂位嗰時同餐廳講聲都應該OK嘅!我哋今次一共12人,雖然坐得迫少少,但感覺都OK嘅!坐埋位之後,餐廳哥哥仔就會開始講要揀咩味嘅雞煲,有辣有唔辣!大中小辣悉隨尊便!上咗雞煲之後佢仲要有隻雞仔鬧鐘幫你set時間,8分鐘就要炒一炒,總共炒四次,係中間就落埋芫荽!跟住一開煲食!哇!啲雞又夠滑又香,重點係可以辣同辣都得呀嘛!當你嘅雞煲食到2/3左右,餐廳哥哥又埋嚟同你講,我哋而家準備幫你哋蒸海鮮啦喎!海鮮其實就計每個人嘅份量有扇貝、蝦、鮑魚、聖子、大花甲同埋斑腩!未上枱嗰陣,其實大家都只係期待😚但係一上枱之後嘩嘩嘩,咁大份嘅係好喜出望外囉!個蒸海鮮拼盤,絕對係影相打卡之選📸當你又係食到差唔多

,咁大份嘅係好喜出望外囉!個蒸海鮮拼盤,絕對係
影相打卡之選📸

當你又係食到差唔多2/3左右,餐廳哥哥又埋嚟同我講啦!跟住就準備打邊爐🍲啦喎,你哋要咩湯底啊?有蟲草花燉烏雞湯(呢個係必食推介
),另外仲有蕃茄薯仔湯鍋同芫荽皮蛋鍋呀!我哋就揀咗蟲草花燉烏雞湯同埋蕃茄薯仔湯!嚟到之後,個蟲草花燉烏雞湯係可以即刻飲嘅,我哋試咗一啖,唔錯都幾清甜喎!單係呢個鍋都唔止個價錢啦!跟住餐廳哥哥仔就會上埋佢哋嘅招牌牛頸脊😍😍😍仲要係任食㗎👍🏻👍🏻👍🏻

其他好似🥬青菜、🍢丸類、🐟魚皮、響鈴、萵筍、豆腐、鵝腸嗰啲呢,都會係有個位置俾你去攞!而且除咗🍻酒類飲品之外,其他飲品都係任飲,真係好抵玩!

總括一下先😍😍😍

🔶雞煲
可以揀辣同唔辣,辣嘅帶BB辣、細、中、大辣揀,我地都比較食得揀,試水溫就揀咗細辣🤣🤣🤣最後覺得唔係好辣😜芫茜自己選擇落唔落都得!

🔷蒸海鮮大拼盤
呢個絕對係全餐飯嘅驚喜,雖然唔係最名貴嘅海鮮,但賣相好吸睛,而且海鮮都非常新鮮,絕對唔係雪咗好耐嘅嘢!

🔶蟲草花燉烏雞湯
呢個湯,真心推介!口感好清甜,唔係求求其其煲個湯就算個種!可以飲完個靚湯先打邊爐,不得了!

🔷蕃茄薯仔湯
呢個都估佢唔到,好多火鍋餐廳都係求其煲少少蕃茄比你就算,呢個係真係搵到好多蕃茄,而且味道都好正👍🏻

🔶自助區
其實都好多選擇,各式各樣嘅野食都有,丸、菜(2-3款),墨魚滑、蝦滑、菇、支竹、鵪鶉蛋、粟米、魚皮、響鈴⋯⋯⋯都一定夠哂飽!

我地由7點食到10點幾,生意都真係幾好,如果係附近住或者黎開石塘咀都不防試下👍🏻👍🏻👍🏻
辣同唔辣雞煲
超正蒸海鮮拼盤