2011-02-07
是日放工同班fd去tea 一tea. 因為事前已經買左coupon諗住一齊去食.$29 有一件cake 同一杯咖啡 (原價$60), 又冇限話要食指定既cake同咖啡, 都咪話唔抵. 平時冇食開哩d 奢侈品今次終於可以try下.雖然cake 既款式唔多. 但都未至於揀唔落手. 有tofu cheesecake, chestnut, chocolate cake 揀. 都叫正正常常.我哩d 保守派都係叫左個chocolate cake 7 layers.上菜速度比較慢. Cake 只係o係餅櫃拎出黎, 但都等左5分鐘. 咁野飲唔駛講, 一定再慢d. 但都冇緊要, 個環境幾好, 又幾好坐, 傾下計咁都唔錯架.7 layers 到. 係有7層唔同樣唔同感覺既朱古力. 但我都數唔到7層, 又或者係重複左.今次哩個7 layers 同平時既唔同, 今次係設計for xmas架, 所以上面仲有聖誕裝飾, 都幾有心思. 好可惜唔見左張memory card 比唔到相大家睇上面係朱古力既coating. 由於放o係餅櫃入面已經“風乾”, 所以顏色已經變得暗淡無光. 而食落o個層朱古力係有d 變硬. 有
上面係朱古力既coating. 由於放o係餅櫃入面已經“風乾”, 所以顏色已經變得暗淡無光. 而食落o個層朱古力係有d 變硬. 有個fd o個件就係o係雪櫃拎出黎, 層coating 真係好令臘臘. 食落會滑d. 再加上由雪櫃拎出黎, 食起上黎凍d. 而我o個件就近室溫. 但都依家好味.
第二層係chocolate mousse. 幾夠滑.
跟住有層朱古力蛋糕. 唔太鬆軟. 但朱古力味濃.
最好食當然係個餅底. 上面一層厚厚既濃朱古力再加埋朱古力做既餅底. 好crispy.
整體黎講唔會太甜. 而且朱古力味香濃. 唔錯既選擇.
至於tofu cheesecake就甜左d, 但係豆付味算濃.
鬼佬店長好nice, 仲比左個士多啤梨既cake 我地試味.
我覺得似raspberry 多d, 味道好濃, 但我唔太鍾意佢中間類似冬瓜蓉既物體.
另外叫左杯maroccino. 個waiter 話係mocha但係另一個名.
但餐牌入面另外都有mocha 揀喎, 我諗應該兩樣野黎.
Foam 好滑. 朋友既cappuccino 就更加體驗到哩個幼滑既感覺
下面有層沉左底既朱古力. 攪勻後都飲到一點朱古力味.
咖啡滑而香濃, 仔細品嚐到一點泥土氣息.
睇埋個餐牌. 原來一個set dinner 都係$60, 加埋cake 同咖啡都係$90-100, 都唔係話好貴喎.
睇得出個店長幾有心機, d waiter 服務都好好.
用個咁平既價錢試到d 真係值$60既野, 真係份外開心!