2020-11-24 470 瀏覽
深水埗區咖啡店林立,這間偏偏選擇遠離最多咖啡店的大南街,躲於民居的橫街。這間小店開業不久,但已有不少熟客、回頭客週五晚上和朋友來到這間小店點了兩個蟹肉忌廉意粉、一份蝦多士、一杯抹茶鮮奶同一杯夠薑白朱古力咖啡。我點了兩份一樣的意粉,店主明明可以兩份一齊整,但為求品質唔可以參差,店主一份一份分開製作,呢份心思好抵讚!然後因為我唔鍾意白朱古力,所以麻煩店主將我杯咖啡走白朱古力,謝謝你唔嫌我麻煩,要特製🙇🏻‍♀️薑味夠,但入口好溫和,唔會太搶味,好舒服!❤️由於小店不是在大街,晚上人流較小,但我和朋友同店主自然交談起來,後來有位大肚媽媽也加入我地嘅交談之中,完全無隔幕。大肚媽媽走後,斷斷續續都有一些街坊經過買咖啡,而買咖啡的人大多都跟店主會傾下計,完全唔覺這店是剛開了不久。後來有一位熟客(見佢同店主的對答而咁認為)點左一杯好特別嘅咖啡—青蘋果梳打咖啡,店主拎左一桶青蘋果椰果出黎,引起我嘅注意,亦打開了我地同個位熟客嘅傾談,旁人唔知會以為我地識左好耐。呢一種感覺好有台灣的小店個種人情味,呢份十感覺在香港的店鋪已消失很久了,呢份感覺令我過左放鬆的一晚。呢間店成了令我想放鬆就會想去的地方。後來我點多左杯
這間小店開業不久,但已有不少熟客、回頭客
後來我點多左杯柚子梳打咖啡,好特別,好好飲,既有柚子的甜甜澀澀,又有梳打的微酸,又有咖啡的甘醇,味道層次好豐富,係一杯唔錯嘅咖啡特飲。
唯一缺點,店舖不大,位置不多,主要以外賣為主,有冇位坐要看看緣份了😂
蟹肉忌廉意粉,蝦多士,抹茶鮮奶,夠薑白朱古力咖啡
柚子梳打咖啡