2023-09-21 170 瀏覽
從前蒲葵廣,經常幫襯黑布小巷,今日就去咗億利搵返令人懷念嘅味道。一到達樓層,就見到小小嘅人龍,好彩唔算等太耐就有位,即刻坐低叫晒所有我最想食嘅嘢。台式嘅蛋餅真係好好味,今次就揀咗芝士火腿肉鬆蛋餅,雖然材料簡單,但係一拍即合。另外就揀咗慢烤雞腿芝士蛋吐司,餐廳仲會提供手套,可以放心大啖大啖咁食。厚厚嘅雞腿配上濃郁嘅芝士,麵包烘焙得剛剛好,每人半份開心share,就可以試多幾款菜式。手工滷肉蝦卷便當份量相當多,下次應該要叫小飯。滷肉肥瘦適中,煮得夠腍,充滿肉汁,撈飯一流。蝦卷總共有三條,滿滿嘅蝦肉非常彈牙。個人認為台式嘅花枝丸完勝港式墨魚丸,所以我每次必食,今次選擇咗淮鹽味,其實唔點都已經咁好食。呢度嘅台式飲品都係佢哋自家製,沿用台灣出品嘅材料炮製,當然要試番2杯。桂花雪梨羅漢果茶味道清甜,飲落夠晒滋陰。古早味冬瓜茶係我去台灣必飲嘅台式飲品,而呢度嘅冬瓜茶絕對有台灣嘅水準。最後嚟個甜品,芋頭椰汁三色芋圓係佢哋嘅必點招牌菜式,芋圓超大粒,又夠Q彈,配合椰汁味道都非常夾。
芝士火腿肉鬆蛋餅
慢烤雞腿芝士蛋吐司
手工滷肉蝦卷便當份量相當多,下次應該要叫小飯。
手工滷肉蝦卷便當
滷肉肥瘦適中,煮得夠腍,充滿肉汁,撈飯一流。
蝦卷總共有三條,滿滿嘅蝦肉非常彈牙。
花枝丸
桂花雪梨羅漢果茶
古早味冬瓜茶
最後嚟個甜品芋頭椰汁三色芋圓係佢哋嘅必點招牌菜式,芋圓超大粒,又夠Q彈,配合椰汁味道都非常夾。
芋頭椰汁三色圓
芝士火腿肉鬆蛋餅