2024-10-31
朋友訂左大埔翠和里既德美壽司,我地大概7點半到,店員立即為我們安排座位。店外掛滿紅色橙色燈籠,感覺好似置身於電影裏江戶時期既日本,加上店內以木色為主調,每個角落都散發著濃厚既日本風情。食物方面,我們點了什錦天婦羅、大蝦天婦羅卷、德美玉子燒、牛油帶子串、七味燒墨魚咀、燒雞翼及牛肉炒飯。什錦天婦羅有兩隻大蝦、茄子、青辣椒、南瓜及蕃薯,特別係大蝦天婦羅新鮮爽彈,鋪上金黃色炸醬鬆脆美味。大蝦天婦羅卷米飯包住紫菜青瓜絲同大蝦,上面再加上天婦羅脆脆、蟹籽同沙律醬,多重口感配搭一流。玉子燒蛋味濃郁好香甜,燒物都燒得唔錯,外面微微焦香,內裏juice,而且用料新鮮有鮮味。日式牛肉炒飯用石鍋上非常有誠意,珍珠米用日式醬汁炒而且好多牛肉粒,好香牛肉味,作為主食最好不過。最後還送上兩件和果子做甜品。我同朋友食得好開心。