2022-06-07 1141 瀏覽
今日喺土瓜灣睇完醫生,呢頭有好多餐廳,所以就決定喺度買埋嘢食先返屋企。其中北帝街轉角位間「茶舍」門面幾靚喎,有小清新嘅感覺🌿。開頭以為佢係裝修靚啲嘅港式茶餐廳,但又唔係啵,佢係新派嘅西式冰室✨,提供嘅食物款式涵蓋意粉、薄餅、牛角包、蛋包飯同焗飯等。如果想食鑊氣小菜或炒粉麵就要稍移玉步啊🙈。冬陰功雞肉披薩($68),原本對只售60幾蚊嘅Pizza無咩期望,但出到嚟超有驚喜🍕😍。薄餅直徑大約十吋,餅底薄脆得嚟又唔似餅乾咁乾噌噌,有啲質感。不過最令我歡喜嘅係餡料層,佢仲厚過塊餅皮,勁足料!🧀芝士濃香,富有拉絲效果,另外仲有菠蘿同火箭菜。冬陰功味亦係精華所在,辣度同酸味明顯,絕對能刺激味蕾。鮮蜆白酒煙肉蒜香天使麵($65),🍝天使麵又係惹味之作,蒜香十足,即使無落醬汁,但麵條仍然夠晒油份,一啲都唔乾身。幼身嘅天使麵麵質彈牙,比起普通意粉好食得多。配料方面,蜆就屬正常水平啦,始終偏細隻。除此之外,仲有好多煙肉🥓同雜菌🍄,基本上啖啖都食到餸。Pasta嘅質素不比正宗西餐廳遜色。南瓜野菌皇烤雞意大利飯($62),🍚Risotto份量激多,佢用呢個圓兜裝,仲要塞到勁滿添!我略嫌意大利飯口感濕少少,但南
冬陰功雞肉披薩
鮮蜆白酒煙肉蒜香天使麵
南瓜野菌皇烤雞意大利飯
南瓜野菌皇烤雞意大利飯($62),🍚Risotto份量激多,佢用呢個圓兜裝,仲要塞到勁滿添!我略嫌意大利飯口感濕少少,但南瓜味唔錯🎃,中間又落咗唔少香菇、蘿蔔同粟米粒,不過最估唔到竟然係有陣陣芫荽香。🐔雞肉有好多件,肉質細滑。三樣食物之中,佢算係較為淡味,但份量最多。
每個餐都包飲品,熱飲唔使加錢🔥。我要咗熱奶茶、熱華田同熱杏霜,味道上冇乜好形容。不過抵讚嘅係味道夠濃郁,出手唔孤寒。
餐廳門口擺放咗個甜品櫃;佢亦有賣冷泡茶同特調飲品🥤。題外話,店員們幾有禮貌!
總括嚟講,呢間餐廳帶比我滿滿驚喜,食物出品有水準😋。開頭諗住價錢平平哋,應該係港式西餐之流,點知係色香味俱全之作,而且份量又夠多,其實三份餐都夠四個人食。下次經過我都會再幫襯啊!
2022-05-13
外賣自取