2024-08-09 156 瀏覽
今晚帶大家嚟到位於旺角嘅泰式餐廳— ""泰"",全新嘗試佢嘅泰國菜,真係讓人口水直流 🤤,色、香、味齊全,每一碟都令人充滿期待。泰國菜嘅開場大菜就係 👉🏻鮮蝦柚子沙律,先係鮮嘅蝦同新鮮既柚子配以特製醬汁,清新爽口,鹹 中帶微微嘅酸甜,食完之後,仲想食多兩口呀!😋接著就係 泰式生蝦刺身,可以話係極品呀!因為蝦生得非常新鮮,加以輕潑嘅酸辣醬汁,再配 上繁複嘅泰國香草,真係食落嘴裡又脆又甜!美味得令人難以抗拒 🥰。然後我地就品嚐左個 👉🏻青檸明爐魚烏頭,本來就喜歡青檸嘅香味再加上新鮮烏頭魚,最適合唔 過。烏頭魚肉質嫩滑,搭配青檸果香,酸香提味,食完回味無窮,鮮甜味十足!👉🏻蒜蓉炒雜菜,簡單嘅炒菜都可以做到味道鮮美,蒜香味甚濃,雜菜質感清脆,非常開胃!🍲菜單上最奪眼的還有 👉🏻鮮蝦柚子沙律再黎一份,新鮮嘅柚子加鮮嫩蝦肉,非常美味,送飯之餘又 解膩,满足!

泰國菜嘅開場大菜就係 👉🏻鮮蝦柚子沙律,
先係鮮嘅蝦同新鮮既柚子配以特製醬汁,
清新爽口,鹹 中帶微微嘅酸甜,
食完之後,仲想食多兩口呀!😋

然後我地就品嚐左個 👉🏻青檸明爐魚烏頭,