2024-05-24 168 瀏覽
終於book咗九龍城呢間專門食大阪串揚嘅日式餐廳❣️上次去大阪miss咗無機會食,今次喺香港可以補償返了🥹 店舖小小座位唔多,只容納到幾組客人。座位都是bar枱,每道菜都由店長親自介紹,一邊食一邊傾計,服務很貼心,真係覺得去咗日本咁😉 店內有多款獨家清酒,可惜我地揸車飲唔到!鍾意飲清酒嘅記得唔好揸車嘞🍶味辛黑梅螺 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️冷盤黑海螺食落爽口,最正係個唐辛子汁🌶️ 用竹籤將黑海螺慢慢轉出來,點少少唐辛子汁,黑海螺嘅清爽配上醬汁嘅辛辣,出奇地配合,尤其我鍾意食辣,之後食串揚我有時都點呢個汁😌蒜頭木魚漬 ⭐️⭐️⭐️⭐️我好似未試過成粒蒜頭食,今次應該係第一次😳 原來蒜頭咬落去係有綿綿地嘅感覺,木魚漬味道濃郁,蒜頭唔會有辛辣感,係一個好好嘅新嘗試❣️三色刺身盛 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️三色刺生包括三文魚、帆立貝同埋深海池魚🐟 刺生新鮮,尤其深海池魚肉質鮮嫩肥美,油花好豐富,食完令人好回味🤤火灸大拖羅 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大拖羅係男朋友嘅最愛,所以唔理咁多1人1件😁 厚切大拖羅用火槍輕灸,用紫菜包住一啖食落口!火灸後嘅大拖羅油香味更濃更重,男朋友食完話想再encore不過俾我阻止咗,佢話下次要自己再嚟食😂日本沙椎魚 ⭐️⭐️⭐️⭐️呢個

味辛黑梅螺 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

蒜頭木魚漬 ⭐️⭐️⭐️⭐️

三色刺身盛 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

火灸大拖羅 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

日本沙椎魚 ⭐️⭐️⭐️⭐️
呢個係店家極力推介,果然無介紹錯!沙椎魚細細條,但魚肉好滑而且無骨,配埋飛魚子一啖過好滿足😌

肉盛六品盛盒 (廚師發辦) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
第1次嚟到呢度食串揚唔知點揀,樣樣都想試,所以呢個由廚師發辦就最岩我啦😙 6款串揚包括德島紫蘇雞肉、沖繩阿古豬柳、葡萄豚肉、宮城牛舌心、煙燻日本鴨胸、明太子豚肉串😋 我最欣賞嘅係葡萄豚肉,完全無豬腥味,肉質好淋好易咬開,一試難忘👍🏻 其次就係煙鴨胸,煙燻味好香好吸引,食1串其實唔太夠喉🤭

素菜六品盛盒 (廚師發辦) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
6款來自日本唔同地方嘅蔬菜串揚:沖繩苦瓜、岩國蓮藕、高知青椒仔、奈良千両茄子、佐賀洋蔥、大分椎茸~ 最值得推薦嘅係茄子同埋椎茸,雖然係炸物,但仍然保持到蔬菜中嘅水份,入口好juicy👍🏻

茶漬飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
叫咗2款茶漬飯,分別係明太子同埋南高梅!明太子辣辣地我好鍾意,而南高梅就好有日本傳統feel,入口酸酸味味,好開胃,就算飽都食得晒呢😁

蒜頭木魚漬
三色刺身盛
火灸大拖羅
日本沙椎魚
肉盛六品盛盒 (廚師發辦)
素菜六品盛盒 (廚師發辦)
茶漬飯
2024-05-14
蒜頭木魚漬
三色刺身盛
火灸大拖羅
日本沙椎魚
肉盛六品盛盒 (廚師發辦)
素菜六品盛盒 (廚師發辦)
茶漬飯