2021-06-13
放工跟宅男去咗深水埗睇 printer,不知不覺深水埗已經漸漸變成豪宅區,晚飯方面亦多咗好多選擇,去完黃金商場宅男話想去潮一下,原來佢意思係食潮州嘢。一聽到潮州菜就諗起打冷,然後就會諗起滷水鵝片!呢間「潮味苑」,淨係睇牆上貼滿嘅明星相就知佢咩料!爭在未見 193,店長推介這裏的潮州粉麵、鑊氣小炒,價錢豐儉由人。鵝片飯 $70食唔晒一碟滷水鵝片,鵝片飯係我最好嘅選擇,呢度嘅滷水好香,鵝片好有驚喜,大大塊既鵝片好有光澤,厚薄均勻,入口嫩滑,雖然係碟頭飯但製作非常認真,鵝片底下有滷水豆腐同大豆芽,成碟飯感覺好豐富。啖啖肉再沾一些酸辣汁,酸酸辣辣真係好開胃。沙嗲牛肉芥蘭 $78最近出現咗沙嗲牛肉麵關注組,雖然今次小炒冇公仔麵底,但真心個沙嗲牛肉味道濃郁惹味,芥蘭爽口,沙嗲牛肉鋪滿整碟菜,香濃醬汁,牛肉柔軟,水準亦不錯。招牌炸蠔餅 $88必食菜式,招牌炸蠔餅酥脆可口,蠔仔粒粒飽滿份量多,跟魚露一起吃無油膩感,飲啤酒食蠔餅一流。清湯牛腩河 $32牛腩份量多,肥瘦均勻,入口即溶,腩汁湯底味道濃郁,欣賞有兩大件蘿蔔好清甜,鮮味唔錯,炸門鱔皮 $28薄脆美味帶一點微辣,最緊要乾淨衛生,跟清湯吃回味無窮
鵝片飯 $70
沙嗲牛肉芥蘭 $78
招牌炸蠔餅 $88
清湯牛腩河 $32
炸門鱔皮 $28
薄脆美味帶一點微辣,最緊要乾淨衛生,跟清湯吃回味無窮。
總括而言,服務態度殷勤,物超所值!