2016-05-14 1535 瀏覽
想喺旺角區打冷又唔想去連鎖店,好多年前黎過一次印象中都唔錯就再去食。佢屬於舊式潮州打冷,鋪面唔大,係正朗豪坊斜對面好易搵。間鋪咁舊睇落衛生程度屬一般,不過感覺做街坊生意,全部都係上左年紀似做左幾十年。我地叫左豬皮蘿蔔、鹵水拼盤、鹵水鵝片、蠔仔肉碎粥、煎蠔餅。大部分都好食,佢既鹵水汁幾唔錯,鵝片墊底既豆腐花生都索到鹵水汁味。鵝片用上鵝脾肉,份量唔算多但每一件都滑。鹵水拼盤有生腸,大腸、墨魚片、鵝腸,豬耳、紅腸同韮菜,覺得生腸最好食,保留少少脂肪得黎都幾乾淨清曬腸內既豬膏,鵝腸都唔錯,豬耳實在太肥,但生腸泵水過度,好似食緊橡筋咁,唔掂。又係好好食既仲有煎蠔餅,充滿鴨蛋香又唔會炸到好熱氣咁,廟街果啲炸到咩都食唔到咁,呢個蠔餅都做得好好。蠔仔肉碎粥都幾清甜,叫左一碗都算幾大,粥底幾綿,加左蠔仔肉碎好甜。唯一比差既係豬皮蘿蔔,$48一碗得3、4塊豬皮,蘿蔔又炆到爛曬仲要無味又油,早知叫韮菜豬紅好過。呢度有個好有性格既伙記阿叔,好cool鐘意比側面你睇😂阿姐就好有禮貌好笑容

豬皮蘿蔔👎🏻
鹵水拼盤