2024-08-07
琴日同朋友經過太子,見到有間田記魚蛋牛腩專門店。印象中油麻地碧街都有一間,次次經過都覺得好香,但都無時間試。一向酷愛潮州粉麵嘅我就決定拉埋朋友入去試下。鋪頭裏面冷氣好足,幾乾淨,唔會有果種黏笠嘅感覺。樓面姐姐都好主動幫我地落單。餐牌上面有標示邊D係招牌菜,於是我就叫左碗崩沙腩米粉(蘿蔔轉菜)加色,朋友叫左魚三寶河加紫菜。飲品就分別係凍奶茶走甜同埋凍檸茶少甜。野飲最快到,奶茶絕對值得一讚,茶底夠濃、好厚,亦都唔會因為煲左一日而入口好苦好老。所以呢杯走甜我飲得好舒服,大推!崩沙腩果然係招牌菜,每一件腩嘅肉、筋、油嘅分層都好均勻。食入口非常香,夠濃味,都炆得好適中,唔需要好花力氣咀嚼。基本上食一兩舊,成個口都好重牛味,比起一般瘦腩嘅肉味,多左層次感。配埋佢個辣椒油,又惹味又開胃!魚三寶裏面,魚蛋最出色。完全食得出魚味,爽彈,唔會係溝左好多粉嘅感覺。成碗麵出奇地同紫菜好夾!我朋友湯都飲埋!清清地都食得好舒服,唔會話好重味精好口渴。朋友最後追加左一份牛三寶淨食!牛腩固然會同崩沙腩比下去,但唔鍾意油膩感咁重嘅其實都好啱食!因為好有肉香,口感都幾好,唔會好似煲湯瘦肉咁。最鍾意就係牛肚!每一塊都係金錢
朋友最後追加左一份牛三寶淨食!牛腩固然會同崩沙腩比下去,但唔鍾意油膩感咁重嘅其實都好啱食!因為好有肉香,口感都幾好,唔會好似煲湯瘦肉咁。最鍾意就係牛肚!每一塊都係金錢肚,同一般草肚實在唔一樣。味道大致相同,亦唔會有一種內臟嘅臭味或者雪味。牛筋反而幾驚喜,size偏大舊,而當中有腍,有爽,有硬嘅。三種口感都幾得意,加上膠質好豐富,會有漿住個口嘅感覺。
最後兩個人超額完成,全檯清曬,飽到上心口!絕對推薦大家一試!