2015-04-20
呀妹就生日,見佢最近溫書咁辛苦,就帶佢食餐好啦。潮州野對佢黎講係新事物,就同佢去見識下啦,滷水鵝片,大墨魚等等,都係我既至愛鵝片,更是必食,但呀妹興趣不大,只好點其他啦,三個人叫左潮州凍蟹,醉香鴨舌,煎蠔餅,蠔仔粥,淨魚旦魚片,淨墨魚丸,淨韮菜餃仲有咖哩薯仔牛腩撈麵。三個人食8樣野,好似多左少少。不過我地應該可以的!潮州凍蟹一隻,今日既時價係300蚊,d蟹肉好鮮甜,又多汁,而且d汁仲有少少咸香,啖啖肉,好讚呀。醉香鴨舌,係其中一個招牌菜,一份50蚊,鴨舌同酒味非常的配,鴨舌充滿著酒香,作為一個飯前小食,完全令人食完一隻想再食一隻。煎蠔餅($49),勁大既一碟,仲要入面d蠔仔超大隻,又肥。蠔餅既外層煎得好香,邊邊位既金黃,勁脆。蠔仔粥係每次食潮州菜必食既佢既蠔仔好多好大粒,仲有其他配料,包括魚乾同肉碎,令到個粥好鮮甜,又有口感,一啖可以食到多種材料,而且價錢都好親民,只係38蚊,就有勁大既一碗。另外,淨魚旦同淨墨丸,兩款都係手打丸,又彈牙又爽,特別係墨丸,除左彈牙,咬落仲有墨魚粒粒,每碗除左丸仲有生菜!食咁多野,食翻d菜平衡下,真好!韮菜餃,入面有勁多韮菜,好香,而且碗入面仲有蘿蔔,蘿蔔