2020-06-02
係lunch時段周圍覓食之下搵到呢間拉麵舖 都唔使點等位 兩個人即到即入座 主要得5個選擇 3款拉麵同2款沾麵同朋友各自嗌咗款沾麵 我就嗌咗熱海蝦味噌沾麵 大量醬汁 同普通份量嘅麵底 同加量叉燒總共113$初初無特別留意 原來呢間舖頭嘅叉燒係用慢煮真空低溫嘅形式整出嚟嘅 都幾特別 未曾試過店舖自稱普通份量比其他拉麵店多1.5倍turn out都的確係幾多 食到好飽碗麵嘅材料大概有甘筍 半隻半熟蛋 一塊紫菜 生蔥同 我嘅增量叉燒 值得一提嘅係的確叉燒唔錯 望落粉嫩粉嫩 切到比較薄 食落都的確十分嫩滑軟熟 唔似平時食開嘅口感 而且都幾有肉味 再浸落碗湯到就更加出色海蝦味噌嘅蝦味都算係十分濃郁 本身睇落好似好多水咁 經驗中沾麵碗嘢都幾稠 雖然味道上個人而言覺得有啲咸 不過都忍唔住一啖又一啖咁飲咗好多 不過比未食過嘅朋友睇相話望落就唔算係好討好 但好味就得啦 最後係收據到見到好似有個優惠係嗌三碗麵就可以送多半隻半熟蛋 另外偷偷試咗啖朋友嘅魚介豚骨都感覺唔錯 味道突出
同朋友各自嗌咗款沾麵
總共113$