2009-06-05 55 瀏覽
今天好開心, 昨天冇見嘉豪一天, 今天我收早他接我收工, 而且他買了一本書給我, 本書都好好笑, 不過都想食個tea,坐下來看下書, 之後我們路經"仙人掌", 見到個menu的下午茶都好抵食,$28免加一, 凍飲都不用加錢, 於是我們都入enjoy 個tea我們都想了好久, 因為我們都三心兩意, 不過"心太軟"我就一定會order, 因為好耐都冇食了,有朱古力,士多啤梨,芒果,香芋&雲呢拿雪糕可以選擇,不過我都是想食番最傳統的dessert, 都是雲呢拿比較好啲!之後嘉豪order了芝士白汁焗吞拿魚長通粉, 他好喜歡食cheese, 食番個pasta先飲品兩杯iced tea 都好快來到, 茶都好清晰, 預先放syrup, 不會太甜, 都好正!等了一陣, 個penne都好快送上, 好香濃&香噴噴的芝士味已經攻入我們的鼻子裡, 當用叉撥開白汁的時候, 裡面都好足的配料, 有mushroom, tuna, 有生的onion..., 不過愛食芝士的他也要些cheese powder配個penne, waiter都好helpful, 把香濃的cheese powder灑上整個pasta的are

飲品兩杯iced tea 都好快來到, 茶都好清晰, 預先放syrup, 不會太甜, 都好正!等了一陣, 個penne都好快送上, 好香濃&香噴噴的芝士味已經攻入我們的鼻子裡, 當用叉撥開白汁的時候, 裡面都好足的配料, 有mushroom, tuna, 有生的onion..., 不過愛食芝士的他也要些cheese powder配個penne, waiter都好helpful, 把香濃的cheese powder灑上整個pasta的area, 當我用叉勺起時, 一條條芝士絲都可以拉出, 鹹鹹地焗了的芝士真是好令人回味

等了大約十五分鐘, 個暖心朱古力布甸+雲呢拿雪糕終於送到來了, 個賣相都好美, 如果加番啲生果裝飾更美, 好緊張的時刻到了, 先用叉在朱古力布甸上切開一半再用spoon將朱古力布甸兩邊打開,哇...朱古力漿好快流出, 都好滾熱的朱古力, 個布甸的外表好脆, 如果朱古力漿再"結"番少少更好, 將一啖的朱古力布甸再加上一啖的雪糕, 冷熱互相在口裡交流, 舌頭上一冷一熱的感覺,將個dessert發揮到昇華的狀態, 好似一個朱古力山爆發般,香濃少少苦的朱古力配上香滑又甜甜地的雲呢拿真是好想再來多一客

下午都不算好多人, 餐廳內播放著音樂版歌曲, 氣氛都好柔和, 令人感到relax, 加上有卡位&sofa位坐, 好舒適的環境, 當我們埋了單後, 又有waiter幫我們拉門, 服務都好好,$28的下午茶真是好抵食, 不會因為下午茶令到食物質素下降,賣相都好美, 下次再去過

一邊飲iced tea, 一邊睇書,好enjoy的一個下午
芝士白汁焗吞拿魚長通粉