2025-02-06 191 瀏覽
最近朋友發現位於灣仔Mira Moon酒店裡有一間水準唔錯嘅中菜館,想我陪佢試試。我當然二話不說即刻訂枱試菜喇。這間「大宅」嘅裝修都幾impress,雖然地方唔算大,但都有一間可容納12-16人嘅包廂,其他枱的距離尚算闊落,而服務員嘅態度都好專業和認真。🥢 江西豆腐·金沙白飯魚江西豆腐上面鋪滿苔菜,豆腐外層炸到好脆口,但裡面仍非常滑嫩。金沙白飯魚充滿咸蛋皇嘅香氣,而且炸到好鬆脆。🥢 大宅佛跳牆呢個佛跳牆嘅材料好豐富,包括有花膠、瑤柱、白鴿蛋、冬菇、羊肚菌、海參和鮑魚,全部都係名貴食材,加上師長時間的燉煮,湯味非常濃厚而且夠晒黏口,勁多骨膠原。🥢 蟹黃銀針燴玉帶呢碟菜充滿香濃嘅蟹皇汁,而銀針粉又吸收晒蟹黃嘅鮮美,帶子嘅肉質鮮嫩彈牙,使到整個口感層次夠晒豐富。🥢 20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球蝦球肉質夠彈牙兼且好鮮甜,伴著濃郁芳香嘅花雕酒蒸蛋,令每一口都能感受到花雕酒嘅醇香。🥢 拔絲咕嚕肉一口size嘅咕嚕肉,炸到外酥內嫩,搭配埋彩椒、洋蔥、蕎頭等配料,豐富咗整個菜嘅色彩和口感。但論拔絲嘅程度略嫌不夠。🥢 香煎一夜鮮麒麟魚用咗蔥絲和淡豉油來襯托麒麟魚,麒麟魚係用咗馬友魚嚟做,師傅炸到魚麟非常

🥢 江西豆腐·金沙白飯魚
金沙白飯魚充滿咸蛋皇嘅香氣,而且炸到好鬆脆。

🥢 大宅佛跳牆

🥢 蟹黃銀針燴玉帶

🥢 20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球

🥢 拔絲咕嚕肉

🥢 香煎一夜鮮麒麟魚
用咗蔥絲和淡豉油來襯托麒麟魚,麒麟魚係用咗馬友魚嚟做,師傅炸到魚麟非常脆口,外皮煎到香脆金黄,最難得係魚肉仍可以保持到鲜嫩嘅口感,非常難得。

🥢 蝦子花膠濃雞湯·拌菜苗·手工拉麵
呢個湯底夠晒濃郁,但味道有點像佛跳牆嘅湯底,沒太大驚喜。配上一舊厚花膠、清爽嘅菜苗和爽滑嘅手工拉麵,整體口感不錯。

🥢 芋蓉燉鮮奶
芋蓉嘅綿軟和鮮奶嘅絲滑的融合,口感非常順滑,但略嫌有點過甜。

2025-02-05
慶祝紀念