2020-05-30
女朋友超鍾意食上海菜,今日經過灣仔蘭杜街時剛好發現一間新開嘅上海餐廳,我同女友決定入去試試。餐廳乾淨企理,裝潢普普通通,不過我覺得論上海餐廳,食物質素先係最重要,環境裝潢係其次。餐牌上嘅食物分為五大類,包括冷盤、湯類、小菜、飯麵同甜品。- 嫩雞燴麵麵條有少少煙韌,浸左係湯好耐亦唔會變得太爛,另外有大量小棠菜同雞肉碎,湯底清甜,完全無味精。- 上海炒年糕年糕加上娃娃菜、白菜、雞絲同冬菇片一齊炒,年糕有嚼勁唔黏牙,不過有少少油膩感,而且無乜味道,反而白菜、雞絲同娃娃菜索曬汁幾惹味。餐廳額外提供豆瓣醬,年糕味道唔會太寡。- 小籠包(四隻)餐廳名字叫蘭度小籠包,難道小籠包真係咁出色?從外型上看,四件小籠包size非常接近,外皮薄身唔易穿,湯汁香濃。肉餡份量比較細,所以望落小籠包比較的骰,但都符合「皮薄餡靚」既標準。- 紅燒獅子頭獅子頭肉質有啲鬆散,不過味道不錯,下飯一流。配料仲有荀同娃娃菜,增添爽脆口感。冇話其中一款食物特別深刻,但食物水準中等以上,小籠包可以encore!
餐牌上嘅食物分為五大類,包括冷盤、湯類、小菜、飯麵同甜品。
- 嫩雞燴麵
- 上海炒年糕
- 小籠包(四隻)
- 紅燒獅子頭