2024-11-27 369 瀏覽
🍽️正潮樓(灣仔)📍灣仔謝斐道117-119號富通大廈地下2號舖 果然不愧係Open Rice 潮州菜排行榜名列前茅,喺呢度試到好好味嘅傳統潮州菜呀🥰一入到去酒樓就感覺到古色古香的潮州菜館氣氛,原來有國家級大師傅坐鎮 ,菜色盡顯功架😬~汕頭煎蠔烙外皮金黃酥脆,內裡的蠔肉鮮嫩多汁,搭配蛋香味濃郁👍每一口都能感受到蠔的鮮美和香脆的口感,佢嘅口感好煙韌,唔係淨係一堆麵粉咁,調味又適中,好味道🦪🍳😋~薯仔炆牛筋牛筋同薯仔經過長時間的炆製,變得軟嫩入味,味道濃厚,令人垂涎欲滴🐮🍴😍~芋頭炒香飯芋頭搭配炒飯,香氣四溢,芋頭的軟糯口感與炒飯的香脆結合,好正🍚🍠~肉碎蠔仔粥粥內有很多蠔仔和肉碎,有咁豐富嘅新鮮食材熬製而成,粥當然非常鮮甜,肉碎入味,我個人就特別好鍾意佢好香嘅芫荽味,確係暖胃的美味佳餚🥣🦪~富果甜芋泥典型潮州店先有得食嘅甜品,我最鍾意食,香甜可口,口感綿密🍠🍯總括嚟講,呢度地點都好方便,港鐵灣仔站 A1 出口步行約3分鐘就可到達,食物質素又高,想吃正宗潮州菜的朋友可以積極考慮來試試😀
🍽️正潮樓(灣仔)
📍灣仔謝斐道117-119號富通大廈地下2號舖

~汕頭煎蠔烙