2024-04-07
雖然前排米芝蓮名單好多花生,不過大家都好服生記飯店,最近都專登同屋企人過嚟佢間新店食。我一坐低即刻點樣要叫家傳手磨生煎蓮藕餅,佢哋煎到金黃香脆,帶蓮藕同鯪魚嘅香氣同味道,食到停唔到口。叫返啲健康嘅菜式balance下,涼瓜菜脯煎蛋,蛋炒到啱啱好,少少滑蛋。蝦籽古法扣柚皮,必叫嘅手工菜式,柚皮煮到腍哂又入味,容易入口,配合蝦籽真係好滋味。菠蘿生炒骨,夠哂鑊氣,生炒骨肥瘦適中,邊位炒到有小小脆。招牌古法鹽焗雞,皮脆肉嫩,色澤吸引,就咁食或者配合薑蓉食都咁惹味。薑葱焗生蠔,非常完美嘅最後一道主菜,生蠔夠哂肥美,咬落啖啖肉。用咗肥肉同醬汁一齊煲,不論薑蔥同生蠔都煮到好香口,我哋食完生蠔之後忍連配料都食哂。飯後當然唔少得餐廳嘅白糖糕做甜品,一味免費送嘅甜品都可以成為餐廳嘅名菜,就知道佢一啲都唔簡單。有好似蛋糕一樣軟綿綿嘅質感,配合香甜嘅味道,令我哋食過返尋味。
菠蘿生炒骨,夠哂鑊氣,生炒骨肥瘦適中,邊位炒到有小小脆。