2023-01-04
假期時去左利東街睇下燈飾同埋影番輯靚相,諗住近近地去旁邊食下日本嘢,點知搵到依間意大利主廚坐陣嘅意大利餐廳《Pala》店鋪睇落坐位唔多,想坐門口半開放式座位點知已經full左, 跟住就安排左我坐餐廳旁嘅小巷。小巷好有意大利風格,放左綠化植物同埋燈飾,比坐店內更加有氣氛。佢地嘅Pizza真係林林總總,我就分開叫左幾隻味,咁就可以一次過試哂。一份4片先60蚊左右,2個人去食都可以食到好幾個味道,又唔使驚兩個人食唔晒。Arrabiata Pizza用左正宗意大利pizza手法,pizza批底新鮮焗製,邊緣會有少少焦香,同埋批底比較薄,食落口感會好脆。加入左蕃茄醬,同埋長身嘅辣肉腸,唔似出面係圓形。上面再放左辣椒粒,同埋邪惡嘅拉絲芝士,好落辣辣地都幾吸引。Carbonara 同平時食嘅意大利粉材料有啲似,用左兩款芝士分別係牛乳製水牛芝士同埋羅馬綿羊芝士,兩種加埋一齊就係芝味無窮。另外仲加入意大利煙肉同埋豬頰肉培根,咸香味十足。Ocenao 海鮮一向係我最愛,依款用左龍蝦汁做醬汁,加入鮮蝦,仲有多款芝士水牛芝士,同埋巴馬臣芝士,鮮味十足。Mixed Platter 依款其實係芝士同埋火腿拼盤,因
Arrabiata Pizza
Carbonara
Ocenao
Mixed Platter
依款其實係芝士同埋火腿拼盤,因為份量好大,結果兩個人都食唔切。記得一定要升級做布拉塔芝士,一個水球狀,切開裡面半流心,牛乳味好濃郁。另外裡面仲有意大利風乾牛肉、意大利辣肉腸、巴馬火腿、烹調火腿、塔雷吉歐軟芝士、芳提娜羊奶乾酪、意大利吉岡左拉藍芝士、巴馬臣芝士、羅馬綿羊芝士配無花果醬、同埋意大利香醋配香草麵包。