2022-11-19
早兩日過咗港島做野夜晚約左朋友食飯,朋友話好耐冇食過串燒,好想去紅磡食,當然都係得個講字🤣所以就搵下附近有冇串燒食喇。一搵之下就彈左呢間「木火堂」出嚟,位置於灣仔附近,既然咁近就去試吓啦,點知真係有大大驚喜😳😳😳。。🔘免治雞肉串 | $38評分:🌕🌕🌕🌕🌗評語: 超級大推介!免治雞肉串經過燒烤後肉質都係比較實,因為咁樣先可以保持到唔散開。木火堂嘅免治雞肉串係實而爽😳中間加入左馬蹄食落勁好口感,點埋日式蛋黃醬油一齊食真係不得了!肉味香濃又夠爽口!。。🔘大葱雞肉串 | $30評分:🌕🌕🌕🌕🌑評語: 大葱同雞肉相間咁串上,大葱都沾上左燒雞肉嘅香味。雞肉夠幼嫩,表面微微燒燶咗更加增添到焦香嘅味道!。。🔘燒滷大腸 | $32評分:🌕🌕🌕🌕🌗評語: 呢個燒滷大腸係店員推薦我哋嘅,亦成為我哋嘅另一個重點推介🤤廚師先將大腸用滷水浸泡,一早都已經入晒味!再將滷大腸用炭火燒香,令到大腸外脆內軟。加上豬大腸經燒烤出逼出嘅油香味,真係未食都流口水!。。🔘明太子雞翼 | $38評分:🌕🌕🌕🌕🌑評語: 燒烤又點少得雞翼🤤我哋就點左呢款明太子雞翼啦。呢款雞翼其實都幾考功夫,要先將雞翼骨拆出,再將明太子鑲入雞翼之中。
🔘免治雞肉串 | $38
評分:🌕🌕🌕🌕🌗
🔘大葱雞肉串 | $30
🔘燒滷大腸 | $32
評分:🌕🌕🌕🌕🌗
🔘明太子雞翼 | $38
評分:🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 燒烤又點少得雞翼🤤我哋就點左呢款明太子雞翼啦。呢款雞翼其實都幾考功夫,要先將雞翼骨拆出,再將明太子鑲入雞翼之中。明太子味道好香,咬落去啖啖肉好正😍
🔘清酒花蛤 | $88
評分:🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 說實話好耐冇食過咁高質嘅清酒花蛤😳微微嘅清酒味恰到好處,唔會蓋過本身湯嘅味道。花蛤清甜好食完全冇沙,連埋湯一齊食十分好食❤️
其實我哋仲點左好多串燒,例如黑毛豬五花腩、澳洲產筍肥牛卷、汁燒豚肉韭菜卷、雞軟骨、燒流浮山生蠔等等,全部都好高質,食得出用心製作!
🔻老闆話全部人手製作同準備
🔻用日式嘅方法處理食材,唔係倒孜然粉就算🤣
🔻小店座位有限,記得先預約呀!
推介指數: ⭐⭐⭐️⭐️