2017-11-01 2770 瀏覽
尋日中午本來想同男朋友靜靜地食個午餐,點知換來非常不愉快的經歷。男朋友比我早15分鐘就攞咗位,並點了一份午餐。我來到餐廳以後,他的午餐還未到。我們跟侍應反映,侍應表示餐廳今天很忙所以出餐比較慢。不一會,我後來點的青檸冷麵午餐也已經奉上了,但男友的午餐還沒有蹤影,我們再追問侍應,侍應頭也不回地就直接說沒有漏單。半小時後,才有侍應承認漏單。男友趕住反學立即起身走人,我面對着食左一半嘅午餐,不知如何是好。想着要埋單之際,前面竟然傳出了吵鬧聲。據了解,老闆看見男友衝出餐廳,便詢問發生咩事。但了解之後,唔去問自己夥記為什麼會出錯,一轉背就跟同事講:「嗰個咩人泥?」自己餐廳出錯,跟客人身份有何關係,什麼客人就要忍受這樣的對待。男友一聽到無明火起,立即跟老闆理論。老闆亦不甘示弱,進而人身攻擊。大聲說因男友是內地人,所以不用跟他解釋那麼多。我男友平時斯文有禮,見到清潔姐姐都會打招呼講唔該。依家仲讀緊碩士,係受過教育嘅人。佢一句「內地人」就將所有中國人都等於打尖插隊的大媽,沒有教養,橫不講理的人,所以不必尊重?!這就是不折不扣的歧視!之後,衝突進而升級。老闆之後仲打電話報警,話我地搞事。仲話佢哋呢度係會

男朋友比我早15分鐘就攞咗位,並點了一份午餐。我來到餐廳以後,他的午餐還未到。我們跟侍應反映,侍應表示餐廳今天很忙所以出餐比較慢。不一會,我後來點的青檸冷麵午餐也已經奉上了,但男友的午餐還沒有蹤影,我們再追問侍應侍應頭也不回地就直接說沒有漏單。

老闆之後仲打電話報警,話我地搞事。仲話佢哋呢度係會社,只接待會員,唔接待我哋。 我想講我之前果幾次幫襯,都係睇到大街嘅招牌廣告入去。上到去佢亦都冇問我係唔係會員,就招待我入去坐。佢自己冇攞食肆牌,又違反會社牌條例招攬街客在先,竟然可以用這個藉口去趕走佢睇唔順眼嘅客人。

幸好之後老闆娘出面調停,否則很可能進化為暴力事件。我感覺老闆娘是個明白事理的人,她也解釋這並不是第一次老闆跟顧客發生衝突,看看OpenRice的食評就知道了。我哋俾面老闆娘讓事件暫時平息,亦留了電話,表明事件24小時內必須有妥善的處理。可惜時間已過亦沒有收到任何答覆。可見只要繼續有人去幫襯佢,佢就可以繼續收完你錢,侮辱你,再趕你走,沒有後果亦不用負責任。

呢個故事都係一個教訓,教訓我點解睇完一個又一個被該店老闆羞辱嘅故事都仲要去幫襯,以為唔會發生係自己身上,但事實係,只要你一路去幫襯,終有一日輪到你。
2017-10-31
  • 老闆的脾氣