2022-11-01
大閘蟹🦀當造季節,當然要去品嘗大閘蟹!見到依間火鍋專門店🥘有推出期間限定大閘蟹套餐,可以食大閘蟹又可以打邊爐,一次過滿足我兩個願望🥰。套餐兩位起👯,包4.5-5兩大閘蟹公🦀兩隻,可選清蒸或鹽焗。我地選擇了清蒸💧和鹽焗🧂各兩隻,一打開蟹蓋,見到油脂肥美,非常多膏,令人覺得興奮🤗。清蒸大閘蟹蟹膏好有鹹香味,黃油豐富,口感細膩綿密😋鹽焗大閘蟹乳白色軟膏較為厚實,濃厚鮮味。追加大閘蟹$98一隻。等候大閘蟹的時候,會先上火焰醉翁蝦🦐,餐廳職員先將紹興酒🥃和蝦加入瓦煲焗5分鐘,然後會在客人面前煮醉蝦,火焰🔥燒得好高好猛烈,睇到我地驚呼連連👏!蝦肉爽口彈牙,好香酒味,特別是蝦頭部份,會食到充滿酒味的蝦膏😍。而火鍋有四款湯底可選🥘(芫茜皮蛋/豬骨濃湯/四川麻辣/蕃茄薯仔),我地選擇了芫茜皮蛋🪴,皮蛋大隻,份量亦好多,蛋黃味濃🥚。火鍋跟配肥牛🐂黑毛豬卷🐖拼盤和蔬菜籃,蔬菜籃🥗有娃娃菜、生菜、金菇和粟米。可以優惠價追加海鮮拼盤🦪🐙同騸牯牛🐂,亦可散叫肉類、配料。最後以濃薑芝麻湯圓作結,因為大閘蟹比較寒涼,薑湯可以驅寒解毒,所以依個糖水相當貼心💕。