2024-11-08
炑的日式盛宴在我們的週年紀念日,我們選擇了尖沙咀的「炑」食餐好嘅慶祝, 餐廳位於中間道,交通非常方便!一進入餐廳,就被其典雅的裝潢和舒適的氛圍所吸引。我們選擇了在吧檯就座,可以近距離欣賞廚師的高超技藝。首先上的是秋葵水雲草, 水雲係一種海藻類食材,配上特製嘅鮮味醬汁令人有種開胃嘅感覺! 跟住上嘅係新鮮紫菜茶碗蒸, 新鮮紫菜配上熱辣辣嘅蒸蛋,茶碗蒸嘅底部仲有一啲百合片,食落口感豐富!廚師為我們準備了新鮮的吞拿魚下顎。這道菜的肉質滑嫩,搭配一些微酸的調味醬汁,讓整道菜更加提味。每一口都充滿了海洋的氣息,讓人不禁感到幸福。然後是金目鯛刺身,金目鯛的肉質鮮美,配上簡單的醬油wasabi, 讓魚的原味得以充分展現,讓我們一再回味。接著上嘅係鱧魚湯, 鱧魚的肉質滑嫩鮮甜,配合埋淡淡嘅清湯底, 店員有特別介紹我哋可以分別嘗試魚肉同埋配合湯一齊享用!其後上嘅係天婦羅車海老和粟米, 店員有特別為我哋預備柚子鹽,而且有介紹天婦羅嘅食用方法,車海老嘅蝦頭部分配合沾上柚子鹽享用有另一番風味!套餐最後迎來了A4和牛飯,和牛粒肉質柔嫩,油脂在口中慢慢融化,搭配香噴噴的米飯同埋嫩滑嘅炒蛋,簡直是完美的組合。最後我哋
最後我哋最後有豆腐雪糕作為飯後甜品,係大滿足嘅一餐!