2020-12-06
早前曾經幫襯過,覺得啲嘢食超正,已經決定一定會再去食。今次分別叫咗炸蠔餅、芙蓉鴨、蠔仔粥、潮州炒麵線同滷水大鵝肝。先係炸蠔餅,同煎蠔餅完全唔同(煎蠔餅都好食,但炸嘅仲正),咬落口勁鬆脆(仲脆過粟米片),同埋超多蠔,再配埋魚露食超正。芙蓉鴨一上枱時已經聞到陣味,啲芋蓉超香,夾埋鴨肉食落口一軟一硬嘅感覺幾特別,不過最正係伴碟喺啲鴨下面嘅「炸菜」(唔知啲菜叫咩名),啲菜又香又脆,完全覺得係呢碟芙蓉鴨嘅重點。蠔仔粥之前已經食過一次,值得推薦,每次去幫襯都係必食之選。潮州炒麵線勁大碟,感覺有啲似米粉,但俾米粉硬少少,有幾多餸,唔錯。至於滷水大鵝肝,一上枱時見到啲鵝肝大大塊,食落口同西式嘅唔同,有啲似玉子豆腐,不過啲味勁濃,而且唔酥,第一次咁樣食,好食。唯一嘅係同上次一樣想食韮菜鵝紅,但都係賣晒,唔知有無得預訂,好期待。
蠔仔粥之前已經食過一次,值得推薦,每次去幫襯都係必食之選。