餐廳: 容記小菜王
資訊:

約左幾個朋友去露天大排檔食飯吹下水,由於呢幾日天氣太熱🔥🥵,所以就揀左呢間食中菜嘅室內大排檔試下😃最緊要係有冷氣💨 我地一坐抵就有姐姐問我地飲咩茶🫖服務都好快手👍因為臨近父親節👨,所以個餐牌都有啲唔同,可能會貴少少 容記小炒皇|$138去得大排檔,一定要試吓佢哋嘅小炒皇就知佢哋有冇料到😃一碟好大碟,非常足料,有銀魚仔、魷魚🦑、蝦🦐同埋第一次試嘅好大隻嘅蝦乾,當然主角係炒韭菜花同腰果啦‼️特別咁大隻蝦乾真係好香👍啲蝦又好爽🤤成碟忍唔住一啖接一啖😍 鳳梨咕嚕肉|$118平時出去食嘅咕嚕肉嗰浸粉漿一定好厚,但今次食呢個個皮好薄,仲要每件都好大件,外脆內軟,加埋菠蘿🍍,味道酸酸甜甜好開胃 薯角牛柳粒🐂|$198牛柳粒勁香黑椒味⚫️佢每件都好大件,又夠晒淋 ,一啲都唔鞋👍薯仔應該有炸過,外皮有啲脆,又夠晒入味,好正👍 彈牙鮮蝦餅|$148好少見啲中菜大排檔有泰式蝦餅,即刻叫碟嚟試吓😃佢一碟有6件,每件仲要好大件,熱辣辣,有啲似系自己打嘅蝦滑,好彈牙,仲要有汁係入面🤤點埋泰式辣醬,更加惹味 櫻花蝦海皇炒飯|$128炒飯好香,炒到粒粒分明,好香櫻花蝦味,但味道略嫌淡咗少少椒鹽墨魚咀|$138墨魚咀每件都

我地一坐抵就有姐姐問我地飲咩茶🫖服務都好快手👍
因為臨近父親節👨,所以個餐牌都有啲唔同,可能會貴少少

容記小炒皇|$138

去得大排檔,一定要試吓佢哋嘅小炒皇就知佢哋有冇料到😃

鳳梨咕嚕肉|$118

薯角牛柳粒🐂|$198

彈牙鮮蝦餅|$148

櫻花蝦海皇炒飯|$128

炒飯好香,炒到粒粒分明,好香櫻花蝦味,但味道略嫌淡咗少少

椒鹽墨魚咀|$138

墨魚咀每件都好大件,外皮炸到好脆,墨魚咀亦都好爽脆,好少見酒樓大排檔有咁特別嘅炸墨魚咀食😃,食嘅時候都忍唔住要叫返支啤酒嚟飲,送酒一流🍻

食到最後發現佢啲甜品都幾特別,所以叫咗兩款試吓

班蘭千層糕|$38/3件
以為系泰式嘅斑蘭千層糕,點知嚟到原來係中式千層糕🤣,食落煙煙韌韌,好似食緊白糖糕咁,仲要唔算好甜,都幾好食,幾特別

西米焗布甸|$38
而家好似好少有酒樓會有呢個甜品,我朋友大讚呢個甜品,佢話最鍾意入邊嘅蓮蓉,唔會好甜

總結:雖然呢度裝修唔算係好華麗新潮,但發現除咗好多叔叔姨姨嚟食之外,原來都仲有好多後生仔會揀呢度嚟飲下酒,食下飯,吹下水,佢仲有金魚缸,原來都有海鮮食㗎