2016-10-14 307 瀏覽
我吃過好多次,但係就吃唔厭。一諗吃韓國野就會9秒9諗起韓流村……..就會好想吃醬油蟹。韓流村的醬油蟹,蟹膏味濃郁,啖啖蟹肉,蟹肉Q彈Q彈肉質,更入口即溶。韓流村挑選的是由韓國直接入口的延坪島藍蟹,店家用自家調製的秘製醬汁醃太約兩至三天時間而成。要吃既話記得三日前打去 book 定。上枱,醬油蟹出場盛惠為$298/2隻,配送一碟紫菜飯糰。蟹膏好爆,流晒口水輕咬蟹身,蟹肉同蟹膏滿滿在口腔內,一陣陣鹹香鮮味停留在嘴裏久久而不散。另外一個介紹食法是蟹殼撈飯,一粒粒紫菜飯,再加點醬蟹汁,索曬蟹黃蟹膏鮮味。醬油生蝦也是受韓國人歡迎的醬醃類美食之一。新鮮生醃的醬油蝦,調味的醬油不單不咸,反而略帶甜味。經過醃制後的鮮蝦肉依然十分結實,肉質十分爽口富彈性,跟醬油蟹肉的軟糯感覺截然不同。而且店家相當細心,醬油蝦已經脫去殼,方便吃用。 燒呀燒呀~~~又多左好多新野。
我吃過好多次,但係就吃唔厭。

一諗吃韓國野就會9秒9諗起韓流村……..就會好想吃醬油蟹。

醬油蟹
上枱,醬油蟹出場盛惠為$298/2隻,配送一碟紫菜飯糰。

蟹膏好爆,流晒口水

紫菜飯

醬油生蝦也是受韓國人歡迎的醬醃類美食之一。
醬油蝦
 燒呀燒呀~~~
又多左好多新野。
2016-10-13
醬油蟹