2024-06-15 76 瀏覽
地址: 九龍城城南道10號地舖我同一班朋友一齊去咗泰國泰發餐廳食飯。呢間餐廳位於九龍城,環境舒適幽雅,裝潢有特色。首先我哋試咗呢度特色嘅串燒一盤。佢哋呢度嘅串燒種類夠多,有雞肉、牛肉同埋墨魚串,全部都新鮮同埋入味,真係好惹味。趁熱食,一啖一串,汁汁嘅好滋味充斥住我哋嘅味蕾。之後我哋試咗佢哋出名嘅冬陰功湯。湯底濃郁,有泰式香茅同薑嘅清香,蝦肉、個湯真係好飽滿,暖呼呼嘅,令我哋感到非常舒服。緊接著,我地試咗佢哋另一道特色菜:檸檬燒牛肉。佢哋用上等嘅牛肉切成細片,加埋檸檬汁、青檸、辣椒同埋香料焗烤,呈現出一道色香味俱全嘅菜式。牛肉鮮嫩多汁,配搭檸檬酸甜嘅滋味,跟佢哋嘅特製醬汁簡直絕配。最後,為咗補充碳水化合物,我哋試咗佢哋嘅菠蘿炒飯。佢哋用心煮出嘅飯粒粒分明,入口鬆軟,加埋咩芝麻菠蘿粒,味道特別鮮甜可口。總括而言,今次我哋嘅用膳經歷真係非常滿意。呢間泰發餐廳嘅佳餚質素高,價錢又合理,仲有專業周到嘅服務,令我哋嘅用膳體驗好難忘。我相信我哋會再次造訪,同埋推薦親朋好友也來試試佢哋嘅美味泰菜。
地址: 九龍城城南道10號地舖