2021-10-08 236 瀏覽
作為米線愛好者,對於唔同類型既湯底🍲同食法都會勇於嘗試。近年除左麻酸辣米線,雞湯米線都好受大眾,特別一班唔多食辣🌶既米線之友既歡迎。今次就去到朋友介紹既哩一間小鍋雞湯🐔米線,以火鍋形式翻熱住湯底,保證食到熱辣辣♨️米線之餘,又飲到熱辣辣既湯。招牌癡花膠雞濃湯米線 $68上枱既時候已經俾猛烈既火🔥吸引住,就咁睇個湯底帶淡乳白色,面頭有一層薄薄既雞油係到。先試試一啖湯🥄,果然熱到辣嘴,但味道就比預期中失色,飲落去都叫清甜,味道就偏淡雞味🐔唔算好濃郁,不過飲多都唔會話口渴。花膠大約有細塊三到四件,好淋身亦合乎性價比。雞件都有六嚿左右,部位係好隨意,有啲有肉有啲得骨🦴咁,但肉質就唔算鞋。番茄花膠雞濃湯米線 $68比起花膠雞湯,番茄湯🍅明顯更清淡,飲落都唔係好濃郁個種,略帶番茄既酸甜味。而配料就多左腐皮﹑白蘿蔔同木耳絲,整體感覺就清新啲🍃。雖然味道唔算好出色,但我覺得幾特別既係佢鍋底既賣點,到後期我都頂唔順太熱🥵熄左火,啲湯都滾到起哂泡泡。如果大家經過附近都可以一試。

招牌癡花膠雞濃湯米線 $68

番茄花膠雞濃湯米線 $68