2022-08-28
有位朋友約左過嚟飯聚,由於佢係常客已經嚟到好熟,介紹比我地先知呢間位於isquare既店係由日藉夫妻主理,老婆係經理,老公就係專門做會席料理嘅師傅。店舖裝修以實木為主,隔住落地玻璃可以見到尖沙咀海景,格局亦好分明,一入去走廊兩邊係open area同會席料理嘅bar枱,沿住走廊最入面就係包廂卡位,好有privacy。朋友嚟得咁熟,當然由佢發辦推介食咩啦!太刀魚味醂乾咬落甘香,唔會好難嚼,係唔錯嘅佐酒小食鯖魚剌身好少食鯖魚刺身,味鮮肉實份量唔少,$248呢個價錢絕對抵食剩返嘅魚頭魚骨仲可以另外整成炸物或湯可惜我地食得太晏師傅已經收左爐喇火炙鯖魚壽司配海苔海苔好脆,有一種天然嘅香味,鯖魚連埋部分嘅皮,壽司係連飯都有燒香,夾埋一齊食好有層次感芦北產足赤蝦配時令蔬菜天婦羅盛合學蔡瀾話齋,天婦羅係日本菜當中最有難度嘅菜式,要外皮薄而香脆,裡面熟而不老,呢碟天婦羅絕對滿足到,最特別係有埋金菇天婦羅熊本黑毛和牛「和王」蒸籠料理呢道料理用左雙層蒸籠,蒸煮嘅過程中將上層和牛嘅肉汁同油脂滴落下層嘅日本時令蔬菜,和牛油脂分布好平均好嫩滑,各款蔬菜都好鮮甜,仲有迷你蒸豆腐,配上柚子胡椒、味醂醬油、同濃郁嘅芝麻
朋友嚟得咁熟,當然由佢發辦推介食咩啦!
咬落甘香,唔會好難嚼,係唔錯嘅佐酒小食
鯖魚剌身
好少食鯖魚刺身,味鮮肉實
份量唔少,$248呢個價錢絕對抵食
剩返嘅魚頭魚骨仲可以另外整成炸物或湯
可惜我地食得太晏師傅已經收左爐喇
火炙鯖魚壽司配海苔
芦北產足赤蝦配時令蔬菜天婦羅盛合
熊本黑毛和牛「和王」蒸籠料理
呢道料理用左雙層蒸籠,蒸煮嘅過程中將上層和牛嘅肉汁同油脂滴落下層嘅日本時令蔬菜,和牛油脂分布好平均好嫩滑,各款蔬菜都好鮮甜,仲有迷你蒸豆腐,配上柚子胡椒、味醂醬油、同濃郁嘅芝麻醬,好滿足呀!🤤
甜品方面各人都點左唔同口味嘅雪糕同奶凍
Cashier附近有個雪櫃放左啲時令水果,即刻加左單,水果都係由熊本進口,爽口清甜嘅提子為呢餐畫上完美句號。