2023-11-30 12 瀏覽
好耐冇同先生拍拖,決定趁住週末食一餐久違嘅精緻日式料理,上網做完功課之後揀咗呢間位於九龍城嘅廚師發辦,由移居香港多年嘅日本師傅經營,期望食到真正地道嘅日式料理。晚市廚師發辦有「北」同「斗」可以選擇,我哋揀咗內容較為豐富嘅「斗」,算係中等價位。頭盤係令人眼前一亮嘅鱈魚白子,擺盤精緻不在話下,我哋一向對白子嘅印象平平,入口嘅一刻真係有驚艶嘅感覺!白子味道極度鮮甜,口感綿密柔滑,入口即溶,配上底部嘅酸汁啫喱,中和咗白子豐厚嘅質感,成個組合好清新!第二道係蜆湯,用茶壺裝住保持溫度,打開蓋係滿滿嘅菇菌同新鮮大蜆,入口味道清甜,蜆肉亦唔會過老。北海道帶子刺身特別肥厚,口感細膩,味道鮮甜回甘。師傅話秋鯖魚係由日本空運嘅當季食材,果然有驚喜,肉質豐滿肥美,口感軟嫩,一啲都唔腥。目扙鯛油脂豐富,輕輕火炙過更能夠帶出魚油嘅香氣,入口即化,非常出色!接住落嚟係油脂同樣豐富嘅大拖羅,同樣係輕輕火炙,配上紫菜令口感同味道更有層次。北海道釧路產嘅生蠔又大又肥美,近乎有我手掌咁大隻,入口係出乎意料嘅清新,係我喜歡嘅淡口味生蠔。來自京都萬願寺嘅唐辛子裹上薄薄嘅粉漿再炸,看似平平無奇,實質藏住大學問。薄如蟬翼嘅粉漿香脆
北海道帶子刺身特別肥厚,口感細膩,味道鮮甜回甘。
來自京都萬願寺嘅唐辛子裹上薄薄嘅粉漿再炸,看似平平無奇,實質藏住大學問。薄如蟬翼嘅粉漿香脆可口,日本空運到港嘅新鮮唐辛子鮮嫩冇渣,兩者配合得天衣無縫,令人讚嘆!
沙椎魚炸得恰到好處,感覺有啲似港式椒鹽九肚魚,但更肥美軟嫩,而且魚刺細小得幾乎無感。
爽口彈牙嘅鮑魚配上鹹香嘅黑魚子,係另一種奢侈嘅享受。
魷魚筒釀入紫菜蟹肉再炸,雙重鮮味配上多重口感,令人滿足。
正當我哋以為食得七七八八,師傅靜靜地喺碟上放上滿滿嘅海膽,完全係驚喜一浪接一浪!新鮮即炸嘅紫菜天婦羅上面鋪上密密麻麻嘅新鮮海膽,絕對係大滿足!
和牛油脂分布均勻,口感近乎入口即化,簡單嘅調味已經帶出濃厚嘅牛味同油香。
明太子茶漬飯用上日本米,粒粒飽滿分明,清甜嘅昆布湯底加上惹味嘅明太子,明明已經好飽嘅我哋依然忍唔住食哂成個飯。
最後師傅為捧住肚皮嘅我哋送上水果蕃茄同粟子作結,清新解滯。
今晚成餐飯我同先生都係有讚冇彈,食到捧住肚皮走,完全值回票價。不得不提師傅嘅手藝真係冇得頂,一道又一道驚喜嘅配搭,一啲都冇辜負到新鮮空運嘅日本食材,特別係無懈可擊嘅串揚,絕對係令人回味嘅一個晚上!