2013-01-22
一直在紅磡剪頭髮的我, 偶然聽到洗頭姐姐話依間車仔麵的蕃茄薯仔湯底好掂。為食而減肥中的我當然唔會放過, 剪完頭髮立刻過去拜會一下; 可能已經比較晚(差不多9點左右) 只有疏落的幾條友食緊麵, 但眼見其中三個都係食緊碗紅色湯底的麵, 就知無嚟錯啦~今日食素, 所以點咗: 鹵水豆腐, 鹵水蛋, 煎蛋角, 米粉, 配蕃茄薯仔湯底 (個人覺得蕃茄同雞蛋是非常的合拍)個湯底真係非常正, 基本上我差不多飲晒D湯其實我依家都好少去食車仔麵, 因為多次經驗都係, 食完之後好似中咗味精毒咁, 要成日狂飲水解渴。但今次飲晒成碗湯都無依個情況發生, 真係意外驚喜下次有機會要試下其他名物: 雞翼、叉燒; 以後又多一個平靚正的搵食點
今日食素, 所以點咗: 鹵水豆腐, 鹵水蛋, 煎蛋角, 米粉, 配蕃茄薯仔湯底 (個人覺得蕃茄同雞蛋是非常的合拍) 個湯底真係非常正, 基本上我差不多飲晒D湯 其實我依家都好少去食車仔麵, 因為多次經驗都係, 食完之後好似中咗味精毒咁, 要成日狂飲水解渴。但今次飲晒成碗湯都無依個情況發生, 真係意外驚喜