2019-05-29
最近同友人去咗幾次喜聚坊,一直太忙未有機會寫食評,今次一次過寫吧。先寫「湯水」,最近都係因為轉天氣加上夜瞓,又肝火又濕重,友人推介喜聚坊的無味精老火湯比酒家平一大截,果然唔錯,最喜歡係「in鴦葛菜」同「赤小豆野葛」湯,清熱又去骨火,仲試咗「老黃瓜」、「霸王花」同「佛手瓜」湯都好唔錯,清甜滋潤。菜單上的菜式就試咗「工夫肉餅」、「一囗骨」、「帶子餅」、「乳鴿」同「蒸魚」,我個人最喜歡工夫肉餅,係我食過最好味的蒸肉餅,非一般貨色能比美。至於少不了的蔬菜,就試咗「炒通菜」、「金銀蛋筧菜」同「炒福建西蘭花」,炒菜惹味,金銀蛋口感極佳,並非一般蛋菜撈在一起的貨色,明碼實價抵食,呢種質素應該要在大角咀呢d舊區先做到呢個價錢。另外,試咗三個特色菜,「麻辣雞」囗感出衆,麻味辣味恰到好處(我個人食唔到太辣都食到)非常惹味,雞肉亦嫩滑但不見血,我好喜歡亦覺得抵食。「腐皮卷」的材料不是一般的平價料,皮好脆,好味!我最鐘意係個「脆皮豬」,堅好味,好有豬味但無一般豬肉d蘇味,皮極脆極香口,但感覺不熱氣,以前常食有名好似骰子咁細d燒肉,但呢個脆皮豬明顕早幾班,可惜要預訂,唔係時時可以食到。最後係主食,試咗「炒年糕」
最後係主食,試咗「炒年糕」、「脆米炒飯」同「肉絲炒面」,都好高水準,而且料靚無味精,抵食!這店值得encore!