2016-05-11
第一次去浦田食日本野. 裡面燈光昏暗.但間鋪比想像中大, 一班人七八個都可以坐埋一齊.十個人分開兩張枱坐.大部份同事都叫左雜錦魚生飯. 而我就食左個熱食. 雞扒定食.介紹下個雞扒定食$65.先黎三文魚刺身. 切得十分厚. 十分肥美. 但一食落口. 無咩魚的鮮味, 只有冰凍的感覺...跟住個湯. d昆布好大塊, 重有d un度, 絕對要咬幾下先能吞. 不是平日一般食開的口感.小食. 平日我一定唔會食帶子邊同呢d腌制過的蘿蔔, 因為好驚蘿蔔會酸. 但出奇唔酸, 只係得個色. 食落去同普通蘿蔔無分別. 而個帶子邊更加係咁多樣野最好味, 超鮮味. 主菜雞扒到, 切得細細條. 食落好方便. 但越食越覺得唔對路. d雞生生地>< 天啊... 我家下唔係食雞刺身... 所以最厚肉個幾塊唔敢食. 雖然同事話叫人整番熟, 但再等就會遲到. 唔知係咪因為有d生, 所以都有少少un.同事們的雜錦生飯$75. 裝飾得好靚. 有蝦, 帶子, 三文魚, 吞拿魚等等. 材料豐富, 但問番同事的意見時, 同樣係魚生鮮味不夠, 只係好夠凍.
但間鋪比想像中大, 一班人七八個都可以坐埋一齊.
介紹下個雞扒定食$65.
題外話/補充資料:
雖然Lunch Time客人好多. 但店員還算有禮貌. 沒有別人說的態度差.