2022-07-17 1002 瀏覽
近來都甚少搵到同食到東南亞菜式,當然只需要用一用手就可以搵到唔少優質選擇。不過如果想一個價錢食盡晒咁多樣嘢食嘅話咁當然都係以放題或者自助餐形式就最好啦。😋就好似今次食嘅依間Carat咁,見佢哋推出印度及地中海風情自助餐,只需要一個價錢就已經可以享用到正宗嘅印度及地中海美食,而出邊係一個花園露台,印度廚師喺環境一流的戶外花園🥰,即場示範印度街頭小吃的泡製流程,讓食客體驗印度🇮🇳飲食文化。難得喺香港亦都甚少溫度咁多選擇而且夠晒正宗嘅印度菜,所以亦都係一個好好嘅新嘗試😗因為擔心假期人流多,所以都有預早幾日訂枱😌訂枱嘅時候,可以同侍應用簡單英文對答,佢哋都好熱心好客氣👍🏻入咗嘅時候都已經感受到印度及地中海風情,店員安排我哋坐近自助區旁邊,真係好方便🤣香烤茅屋芝士— 🧀可以實現芝士自由絕對係少少芝士愛好者嘅夢想,而呢一個就係茅屋芝士嘅天堂,🧀會見到一大盤嘅茅屋芝士每一粒都係大大嚿嘅正方體,🧀呢個食落去其實就冇mozerella 或者車打芝士咁厚重咁膩,🧀餐廳除咗用烤嘅方法之外仲包上自家嘅醬料,味道會更豐富🧀咖喱雞肉香飯 配咖喱辣椒汁— 🍛食印度菜當然唔少得各式各樣嘅咖喱啦,🍛而呢一個咖喱雞肉奶味

香烤茅屋芝士

咖喱雞肉香飯 配咖喱辣椒汁— 🍛食印度菜當然唔少得各式各樣嘅咖喱啦,🍛而呢一個咖喱雞肉奶味相對就重啲,🍛辣味就喺即將完結嘅時候就會慢慢咁滲出來,🍛另外再配上非常有特色嘅印度飯,🍚除咗顏色各有不同之外仲要係粒粒分明每一條都喺長身,💛, 至於雞肉當然因為長時間浸咗係咖喱再加上調味之後已經上晒色,🍛伴隨嘅就係充滿咖喱味道嘅雞肉🍖
咖喱雞肉香飯

北印度香料阿姆利則魚— 🐟一條條嘅炸魚亦都係印度菜嘅常客,而佢哋所整嘅炸魚就唔係用鱈魚,反而沿用返家鄉嘅特產阿姆利則魚,🐟特色就係魚肉經過油炸之後仍然保持咁濕潤,冇鱈魚咁一片片分明不過仍然有結實嘅肉,🐟至於外皮當然亦都唔淨係脆漿咁簡單,包左一層咖喱醬,🍛咁就可以唔使點汁嘅情況之下都仍然感受到咖喱炸魚柳嘅感覺,🐟當然旁邊有咁多款嘅咖喱亦都可以每一款都點一下睇吓邊一款咖喱最啱自己口味😂

爐燒特色乳酪雞— 🐔呢一款香料雞主打嘅就係香料嘅運用,🇮🇳喺燒雞嘅基礎上面再包上乾身嘅咖喱同埋有少少咖喱粉,🍛就好似醃製一樣隨着烹調時間越長時間越耐咁就會更入味更香濃🐔

馬沙拉咖喱烤雞— 🍛馬沙拉係一種由多種香料混合起來的調味料整成嘅咖喱。😋整體嘅質感都係偏乾身糊狀。🍛至於味道嘅話就會以大蒜、薑、洋蔥及以印度辣椒製成嘅醬。🍛所以整體嘅味道係又濃又有少少辣,🌶用嚟點飯食或者一點薄餅絕對係一流🤤
馬沙拉咖喱烤雞

孟買脆脆— 🟠可能睇啲社交網站都會知道脆球絕對係印度嘅一大小食,炸好嘅脆球每一個都乾身脆卜卜,😝食嘅時候員工就會先喺頂頭開一個窿,之後放入拌薯仔,🥔另外再比多一倍選擇用嚟喺食嘅時候擺入幾羹酸汁,😗即刻邊度係一個幾新奇嘅開胃菜 🟠
孟買脆脆

烤咖喱土豆泥煎餅— 🥔印度菜都會有煎嘅時候,亦都係對薯仔呢一個食物有多一重嘅烹調方式,🥔將咖喱土豆一煎煎到係深黃色,唔使再加調味都已經聞到咖喱嘅香味,🍛至於裏面當然就係熱辣辣嘅薯仔蓉,🥔如果係作為街頭小食絕對係一流🤤
烤咖喱土豆泥煎餅

鮮奶布甸— 🍮除咗咖喱同埋脆球出名之外,甜品亦都係印度嘅一大特色,🥛呢一個鮮奶布甸驟眼睇就好似同我哋喺甜品店嘅一樣,🥛食落口嘅感覺就真係有些少唔同,🍼係會感受得到成個布丁都結實啲,🍮而且都有一定嘅黏性,奶味依然係充足,🥛通常印度甜品俾人感覺都係好甜,呢一個就出乎意料甜度適中啱啱好🥛
鮮奶布甸

Mango Lassi— 🍹飲品之中以芒果Lassi呢一個最為出名,🥭非常濃郁嘅好似乳酪質地再配上甜嘅芒果,🥭絲毫都感覺唔到酸味,🥭非常飽滿而且喺喉嚨裏面到有拖延嘅甜味感,頓時就真係感覺去咗印度一樣🥭
Mango Lassi

CARAT Fine Indian and Mediterranean Cuisine (盈豐商業大廈) (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈4樓
香烤茅屋芝士