2012-09-16 1176 瀏覽
自從加入咗老婆教會嘅一個弟兄小組,同依班弟兄一時晌教會聚會,一時就出去食飯,所以就多咗出嚟一齊飯局,差唔多個個月都有。不過,我哋志在搵個聚腳點,彼此交流傾偈,食乜嘢反而真喺好次要,好似今餐咁,只喺嚟到豐盛依間可謂街坊酒樓打鞭爐,烚吓烚吓起勢滾。晚市好多客都喺嚟打鞭爐,勝在夠抵,星期一至日同價,成人$78,小童$68(9:00pm後平多$10),但就收番$12茶芥、$20醬料費同加一,所以埋單每位$120。任飲任食2.5鐘,比一般只喺食兩個鐘頭更加夠喇。$12茶芥就擺明巧立名目,因為多款任飲飲品,有幾多個會飲茶丫?另外佢本身又收$20醬料費,所以個「芥」又喺搵老襯,不過,依$12我就當任飲費,飲得兩罐汽水都賺番啦。哈哈!之不過講開任飲,又算幾好喎,完全自取,唔使剔紙咁麻煩,出面擺晒幾大桶汽水、啤酒任拎,仲有竹蔗水、酸梅湯、橙汁任斟。打鞭爐咁燥熱,小弟就邊食邊飲,一般都3、4罐汽水加酸梅湯先夠皮。收得$20醬料費,佢都俾番咁上下嘢你。飲品旁就喺自助醬料枱,有蔥花、紅椒絲、青椒絲、香茜、生蒜蓉、炸蒜粒(熟蒜)、XO醬、麻醬、白芹粒、指天椒粉、豉油、辣椒豉油多種,俾係點混醬得!未講火鍋料前,仲
我哋食足兩個半鐘先肯罷休
正,大把罐裝汽水任攞!
飲品自取,唔使等人拎。
,俾係點混醬得!
未講火鍋料前,仲有一樣嘢喺自助嘅,自助餐有沙律吧,佢就有個蔬菜吧,一大張圓枱,放滿成廿多款蔬菜、瓜果、菇菌……,拎個小筲箕,就可以埋嚟睇埋嚟揀。依個安排真喺幾好,佢又唔使嘥人手拎嚟拎去,食客又可以按自己喜好要邊款、拎多少
,最緊要好似店家話齋:「食物寶貴,切勿浪費。」故此,佢哋都好似其他任食嘅店舖咁,清楚寫明剩餘食物,無論生熟,每兩$5,不過為免得失啲客,都喺得個講字,好少執行嘅,咁依家啲食客普遍都好守規矩,唔會太過份。
湯底分為免費同特選,免費嘅有4款,如粟米豬骨湯、潮式豬肚湯……;而特選就要加錢,由$28-$48,共5款,如有藥膳醉雞湯、馬來沙嗲湯……。我哋無要求,覺得要啲免費嘅湯底都夠喇,就點咗最大路嘅粟米豬骨湯同香茜皮蛋湯。
滾起,有得食喇!
一開始就講話喺弟兄聚會,一枱都喺男士,加上大部份睇身形都喺戰鬥格,所以首輪點料毫無顧慮呀,一於去盡啲都唔怕。撇除番出面蔬菜吧有嘅嘢,火鍋紙上有成50、60款火鍋料,一口氣點咗好多嘢,乜丸物丸、肥牛雞件、鮮蝦吊桶、魚雲魚滑、鯇魚片炸魚皮……,全部一小碟為一小份,幾盆火鍋料輪住送上嚟,都無對嚟多定嚟少,反正唔夠下一輪再落。新鮮食材如鮮蝦、吊桶、鯇魚……用料不俗,三寶丸(自家手打豬肉丸、牛肉丸、鯪魚球)、魚滑打得唔錯
,反而凍肉嘅丸類同肥牛一般,不過整體而言,所食嘅十幾廿款配料裡面,算喺穩打穩紮,無乜太大出錯。再者,一大班人飲住食住高高興興咁傾偈,都好盡慶啦!
講真,自家搞次打鞭爐都幾煩,事前洗洗切切,事後收收拾拾,真喺做餐懞架。依家俾低百零蚊,輕鬆嚟輕鬆走,仲要食到飽飽,飲到漲漲,絕對抵架!
我哋食足兩個半鐘先肯罷休