2020-02-04
Fleur Hong Kong #荃灣嚟到南豐紗廠地下,見到呢間Cafe用雲石白色為主調,成間Cafe好少女感覺,深深地佢嘅裝修吸引着!喺Menu度見到啲食物都非常之靚,忍唔住入去,果然賣相味道都好好!Fleur lover🥞$128鬆餅、忌廉、水果、雜莓、有機楓糖漿、食用花完全俾佢嘅賣相所驚艷,非常澎湃🤩首先七彩繽紛嘅顏色的確好靚,另外完全冇諗過佢個鬆餅居然係咁大份,即刻覺得抵食咗好多🤣成個鬆餅嘅主要味道來源來自於佢個忌廉,佢個忌廉好重奶味而且非常細滑,甜度恰到好處,再加上佢鋪滿左開心果等等嘅果仁,非常香口,令到成個鬆餅好好味🥳鬆餅口感似海綿蛋糕,同我想像嘅鬆餅口感有出入,不過好彩佢都鬆軟而且重蛋味,入面仲有啲藍莓乾,配埋啲忌廉同埋酸酸地嘅莓一齊食都唔錯。味道: 4.4/5性價比: 4.1/5Meat lover🐑$168羊肋骨、蒜蓉橄欖油薯蓉、羽衣甘藍、食用花同樣冇令我失望,羊肋骨帶少少脂肪,非常之淋,而且羊羶味恰到好處,配上酸酸味味嘅醬,味道特別,係一道高質嘅羊🥳另外不得不提佢個蒜蓉橄欖油薯蓉真係好好味🧅🥔佢同一般嘅薯蓉非常唔同,混入咗啲薯粒,好重薯仔味,巧妙地用咗蒜蓉橄欖油,令
Fleur lover🥞$128
鬆餅、忌廉、水果、雜莓、有機楓糖漿、食用花
味道: 4.4/5
性價比: 4.1/5
Meat lover🐑$168
羊肋骨、蒜蓉橄欖油薯蓉、羽衣甘藍、食用花
同樣冇令我失望,羊肋骨帶少少脂肪,非常之淋,而且羊羶味恰到好處,配上酸酸味味嘅醬,味道特別,係一道高質嘅羊🥳另外不得不提佢個蒜蓉橄欖油薯蓉真係好好味🧅🥔佢同一般嘅薯蓉非常唔同,混入咗啲薯粒,好重薯仔味,巧妙地用咗蒜蓉橄欖油,令到薯蓉更加香,但又唔膩!就連佢嘅羽衣甘藍都用咗啲柚子醋作調味,酸酸地咁非常好食!
味道: 4.6/5
性價比: 4.2/5
整體來講呢間Cafe算係喺南豐紗廠入面定價較高,但係味道超高質🤩🤩🤩係我暫時喺入面食過最好味嘅一間,賣相又吸引,強烈推介!