2025-01-12 0 瀏覽
曾光顧素年設於深水埗(2間)同荃灣西的分店,覺得佢的食品質素平穩,整體印象唔錯,今次由朋友提議喺呢度晚膳。假日過嚟,晚市有8-9成客。晚餐選項吸引,但早年推出過、較特別的芫茜意粉經已消失,至於以前食過的漢堡、咖哩豬扒飯同肉醬意粉就仍然繼續供應。晚餐主食最平係沙律、肉醬意粉等,包一杯指定的熱/凍茶。如想點其他飲品,一律係飲品正價-$12。炸魷魚圈:小食,唔記得跟餐有冇優惠;份量唔多,1碟6件;素魷魚圈唔係好大件,帶魷魚的煙靭口感,但唔知係咪自家製作?沙律:賣相吸引,配料算多,牛油果約半個份量;芒果醬味道天然又香甜,提升沙律的整體味道;沙律中的蔬果比例相若,唔係以蔬菜為主,生果亦唔少,有藍莓、士多啤製、紅石榴同金奇異果。不過,餐牌寫有蔓越莓而唔係士多啤梨,可能係餐廳換咗食材?!餐牌話沙律菜係有機菜,如果咁計,以$88的沙律連餐飲,收費合理,外食嚟講,算幾抵添~Dirty:用豆奶沖,唔知餐廳係用邊款豆奶,但飲落似維他奶,佢做到似係用全脂奶沖出嚟果種厚度,口感唔錯,豆奶同咖啡亦夾。咖啡味道濃,nutty,跟餐+$28,值得推介友人點咗我以前食過的肉醬意粉、咖哩豬扒飯同漢堡。我唔敢肯定有冇記錯,

友人點咗我以前食過的肉醬意粉、咖哩豬扒飯同漢堡。我唔敢肯定有冇記錯,以前素年的漢堡好似係用Beyond meat,而家餐牌寫係以Impossible meat製作,如果冇搞錯,兩者價位有差距,前者貴啲,味道濃郁啲,肉味的像真度再高少少。咖喱飯的質素一如以往,賣相吸引,聞落好重香料味,雖然炸豬扒就唔係好大件,但葷食朋友話食唔出係素食,幾可亂真。至於肉醬意粉,製作有誠意,醬料中加咗好多車厘茄,但味道始終大路,未必有太大驚喜,不如留個機會試下其他素食,特別啲~

分店地方細細,冷氣唔夠,朋友喺呢種天氣下都一邊食,一邊滴汗。餐廳的洗手間衛生情況理想,空間亦夠。晚餐如選非沙律類主食,再加錢點其他飲品,連加一後,人均消費$150-160,以小店格局加上而家的經濟環境,價格略高。觀察同席友人的用餐情況,因為只得主食同飲品,真係好快食完。題外話,想平少少,可即時加入成為會員,會有3次9折的優惠,抵食啲。
2025-01-05