2021-03-12 179 瀏覽
作為一個拉麵控,無時無刻其實都想食拉麵,今日係尖沙咀厚福街搵到呢一間拉麵,見到好多選擇,就決定入去試一試。其實正式啲來講,呢一間唔係拉麵店,係沾麵店。佢嘅沾麵選擇繁多,有龍蝦湯沾面、海膽沾麵、魚介湯沾面,都幾多㗎。但係我呢就鍾情於拉麵,所以呢就冇叫到沾面。拉麵嘅選擇得兩款一款係豬骨濃湯叉燒拉麵,另外一款係有蝦嘅湯底,因為我唔食蝦,所以叫咗豬骨拉麵。餐廳都幾得意,會放低一個漏斗,上面寫着如果20分鐘內嘢食唔到就會有九折㗎啦!另外佢同其他拉麵店一樣都有得叫替玉啊、追加唔同嘢食咁樣。最特別嘅係佢湯底可以無限免費追加,係其他拉麵店無架!拉麵好彈牙,幾有韌性,吸左湯都唔會覺得好淋。叉燒呢就肥瘦適中,唔好油淋淋,又唔會好柴皮,恰到好處。湯底係典型的奶白色,聞落有豬骨的香味,試左一啖,都幾唔錯,唔好過鹹,又夠味。半熟溏心蛋呢好正,流心,夠甜,而且有淡淡的酒香,好欣賞!

半熟溏心蛋呢好正,流心,夠甜,而且有淡淡的酒香,好欣賞!