2022-11-25
平時食放題打邊爐最怕就係限時食到趕頭趕命,最近約左好耐冇見嘅朋友晚飯,想搵間可以食耐啲嘅打邊爐放題,最後揀左小鍋霸,貪佢冇限時。小鍋霸店面比一般打邊爐放題店細,所以除左醬料係喺自助區自己拎之外,其他所有火鍋料同野飲都係用QR Code落單。不過雖然店面唔大,但佢地嘅座位又唔會太迫。佢地嘅打邊爐放題分左$288、$388同$488三個價錢,主要分別係牛肉同豬肉嘅質素,我地就揀左中間價位嘅套餐。湯底方面十五款揀,有辣有唔辣,有肉有素,我地揀左麻辣番茄牛肉涮涮鍋,佢有分小中大辣,我地揀左小辣,湯底辣得黎帶少少番茄酸味,唔係得死辣,幾惹味,不過留意返,雖然只係小辣,但湯底會越滾越辣,食到最後都有中辣程度。湯底入面有幾大舊牛肉,煮到好腍,肉質又唔會太鞋,另外仲有豆卜同粟米,豆卜索晒啲辣味好正,不過真係要快食,否則越浸越辣。野飲方面,因為全部係order,所以除左汽水之外,佢地仲有檸茶奶茶,同好多特式台茶,每款台茶都可以揀甜度同冰量。第一轉我地就先黎一杯柑桔檸檬同朱古力牛奶雪香,柑桔檸檬味道偏甜,建議可以點少甜,朱古力牛奶雪香甜度反而啱啱好,朱味都濃。左邊係極上牛頸脊,右上角係伊比利亞黑毛豬,兩款
小鍋霸店面比一般打邊爐放題店細,所以除左醬料係喺自助區自己拎之外,其他所有火鍋料同野飲都係用QR Code落單。不過雖然店面唔大,但佢地嘅座位又唔會太迫。 佢地嘅打邊爐 放題分左$288、$388同$488三個價錢,主要分別係牛肉同豬肉嘅質素,我地就揀左中間價位嘅套餐。
牛柏葉好爽口,唔會太厚太韌。凍豆腐好吸味,好啱配麻辣湯底。
豆皮響鈴勁大塊,好鬆化但又唔會好易散開。墨魚春卷口感QQ都唔錯。魷魚羹似似地花枝滑,都係比較彈口。鴨血雖然比較薄,但食麻辣湯底點都要叫。 丸類都有好多款,我地叫左兩款試下。濃汁牛丸必食,真係幾juicy同好彈牙。帆立貝係去左殼,都幾大粒。米血糕唔係度度有得食,估唔到哩度都有。 食到咁上下又再叫野飲,今次試左Latte雪香咖啡,飲倒咖啡香味但又唔會太苦,都唔錯。
台灣手工麵似似地烏冬,食落去有少少彈。
總結,小鍋霸以同一質素嘅肉黎講只係比出面嘅打邊爐放題貴少少,但有得無限時,而且我特別鍾意佢野飲有好多即沖台茶揀,好啱同朋友黎食,唔洗就住就住。