飲飽食醉真是人生一大享受!有咩好得過三五知己圍埋一齊吹水啤啤佢?所以Gathering當然首選放題同邊爐啦! 不過一班人出得來食飯,兩粒鐘真是唔夠時間囉!醉翁亭呢度好fit 啫!無限時半自助任食,坐幾耐都得喎!一於晚餐食到宵夜再睇埋波啦!(≧∇≦) 原來呢度食法好得意,分“每人一份“同任食唔嬲,每人一份就包括是日剌身同海鮮,亦都有鮑魚或燕窩(隨機),而極上手切牛頸脊就會因應人數而有不同的份量,明嘅,始終唔限時喎,收費又只需300蚊,個個都任食鮑魚真係聽執笠嘅! 不過任食唔嬲都有好多選擇架!例如有大魚頭、魷魚、鱔片、脆鯇魚、大青口、粉腸、豬腰、豬肚、羊肉片、駝鳥肉、黑豚肉、豬頸肉、魚皮餃、小燕餃、魚腐、牛丸、魚滑、墨魚滑、鮮蝦滑、四寶丸、炸響鈴…………等等等等 嘩多到數唔曬囉!我决定放棄數落去(>﹏<)因為其實我食完“每人一份“之後已有好飽喇!任食唔嬲個part只係食左魚片兩塊咁大把咋! 究竟食左啲乜咁飽?嗱,首先因為初秋嘛,又見到有我最愛的羊腩煲啦,咁唔係唔食下話?要知道平時出街食羊腩煲一個閒閒地兩舊水無走雞!呢度啲羊腩都燜得幾淋,同埋都好入味,我

究竟食左啲乜咁飽?嗱,首先因為初秋嘛,又見到有我最愛的羊腩煲啦,咁唔係唔食下話?要知道平時出街食羊腩煲一個閒閒地兩舊水無走雞!呢度啲羊腩都燜得幾淋,同埋都好入味,我鍾意有皮連住肉嗰啲,肥就肥啲,不過食得都唔好諗呢啲喇!連皮連肉食羶味會偏重,不過我鍾意,而肉質又會滑啲,口感就自然更好啦!仲有勁多支竹喎冬筍架!堅正喎!

食完羊腩煲就放湯準備打邊爐,立刻有剌身食,呢度每人幾塊而且得幾種款,講真就點都唔及食放題有剌身船咁有排場咁吸引架喇!叫做不過不失ok la。

原來今日的貴價food 輪到雞蓉燴燕窩,一上枱已經俾滿滿的燕窩嚇了一跳!感覺上好像燕窩比湯羹還要比例多些呢!令人覺得有種好奢華的感覺!而且味道還不錯的!不過我想我還是比較喜歡甜吃的燕窩~

海鮮拼盤上有龍躉魚、魚片、鱔魚片、魷魚……當中最好食的要算爽甜的大蝦了!

大蝦新鮮度十足,上枱時彷彿還腳伸伸的,所以不用多說,味道自然鮮啦!肉質自然爽啦!

睇下幾咁厚切!塊塊都好有質感架!唔係薄如蟬翼食左好似食空氣咁,而係厚厚的一片!正喎!再睇下啲顏色幾咁粉嫩,鮮豔到好似啱啱死咁架!

點解咁講?因為食落質感同一向食開的好唔同,平時食到的牛頸脊通常好嫩好滑,唔知係厚切定個羊腩煲入面有冬筍的關係,個牛我食到索索聲架!非常有彈性到我簡直以為佢啱啱斷氣嗰隻!雖然同平時感覺唔同,不過都係好好食嘅!

食完已經超飽,原諒我已經無作戰能力再食埋任食項目(>﹏<)