2019-01-24
2056 瀏覽
仲記得上手係雪糕店,某日行過變左賣泡芙,講緊應該已經兩年半前,當時試左試左雪糕泡芙,估唔到小店而家係米芝蓮。有冇米芝蓮光環對我黎講就唔係好重要,最緊要好食。店鋪位於麼地道,角落位唔算好亮眼,但成名過後不時有人龍,遊客多,總會引起行人注意。店面小小,都有幾個位置堂食,開放式廚房,可以見到店員忙過不停。值得一讚,店主態度十分友善,我諗就算你唔鐘意佢地嘅產品,至少都會感覺受尊重。週日下午茶時間都有十個八個人等候,以遊客為主,我地等左十分鐘左右成功入座。餐牌主打泡芙,有原味、杏仁、紅絲絨等口味,配搭各款手工雪糕,例如朱古力、士多啤梨、芒果,加上果醬、脆脆等豐富口感嘅配料製作。亦都有比較創新、期間限定嘅口味例如焦糖燉蛋、榛子,定價$25起。飲品有氣泡飲、鮮奶類等。焦糖燉蛋泡芙 $30小小一個泡芙,性價比唔高,但好啱我口味,分分鐘行過又想整番粒過口癮。泡芙即點即燒,焦糖層香脆,有適量厚度,唔會好虛無。輕輕一咬就可以見到澎湃嘅餡料泡芙硬脆,蛋味吉士混合雲呢拿好香,滑溜兼涼涼地,食完一口又想食多口,名符其實係甜品開心果提拉米蘇忌廉泡芙 $35因為榛子黑泡芙賣哂,而換成開心果忌廉,提拉米蘇只係外觀上嘅形
焦糖燉蛋泡芙 $30
開心果提拉米蘇忌廉泡芙 $35
因為榛子黑泡芙賣哂,而換成開心果忌廉,提拉米蘇只係外觀上嘅形容,泡芙都脆嘅,但內餡冇咁飽滿,好在開心果忌廉味道明顯,整體相對焦糖燉蛋驚喜度唔高,價錢仲貴啲添。